Puigdemont geeft toe dat de Catalaanse Republiek voorbij is

door admin
Puigdemont geeft toe dat de Catalaanse Republiek voorbij is

Hij schreef in verschillende tekstberichten aan de eveneens in België verblijvende ERC-politicus en voormalig minister Toni Comín toe dat ‘het plan van Moncloa heeft gezegevierd’ en dat ‘het is afgelopen [met het proces naar onafhankelijkheid], ze hebben ons opgeofferd’. 

Comín was dinsdag op een persconferentie in Brussel, waar Puigdemont op het laatste moment niet kwam opdagen. Ondanks dat Comín in het middelpunt van de belangstelling stond met overal journalisten en cameramensen om hem heen, opende hij de berichten afkomstig van Carles Puigdemont en deed weinig om zijn scherm aan nieuwsgierige blikken te onttrekken. Zo konden de berichten door een cameraman van Tele5 werden opgenomen. Ze werden woensdagochtend uitgezonden tijdens het nieuws- en praatprogramma van journaliste Ana Rosa. 

Zowel Puigdemont als Toni Comín bevestigden later via hun Twitter-accounts de informatie die werd onthuld door Ana Rosa. Puigdemont schrijft het toe aan een ‘slecht moment’ en Comín bevestigt dat de berichten uit de context zijn gehaald.  

Puigdemont erkende dat het proces naar onafhankelijkheid ‘is afgelopen’ en dat zijn partijgenoten hem hebben ‘opgeofferd’ als kandidaat nadat het ‘plan van Moncloa’ heeft ‘gezegevierd’, zo blijkt uit tekstberichten die door de Spaanse televisiezender Tele5 werden verspreid. Met Moncloa doelt hij op het paleis Moncloa Madrid, waar de Spaanse regering zetelt en hij hint naar een mogelijke deal tussen de separatisten en de regering die is gemaakt of nog in de maak is waarmee wellicht de gevangen zittende voormalige Catalaanse regeringsleden worden vrijgelaten. 

‘Het plan van Moncloa triomfeert. Ik hoop alleen dat het waar is en dat ze dankzij dit allemaal de gevangenis kunnen verlaten, want zoniet, dan zal de geschiedenis ons uitlachen’, zo schreef de voormalige Catalaanse premier.

Woensdag bevestigde Tele5 dat Puigdemont deze berichten op dinsdag naar het ERC-parlementslid Toni Comín stuurde, een van de in België verblijvende ex-ministers, even nadat het investituursdebat in het Catalaanse parlement door diens voorzitter Roger Torrent was uitgesteld. In diezelfde tekstberichten geeft Puigdemont toe dat men opnieuw de ‘laatste dagen van republikeins Catalonië beleeft’.

Puigdemont schrijft aan Comín dat hij ‘aanneemt dat het hem duidelijk is dat dit is afgelopen’ en dat ‘de onzen ons hebben geofferd’, op op zijn minst hemzelf. Waarmee hij mogelijk verwijst naar de woorden van Joan Tardà, woordvoerder van de nationalistische ERC, op dinsdag in het parlement: ‘zonodig moeten we Puigdemont offeren’. 

Via Twitter verklaarde Puigdemont later dat hij ‘menselijk’ is ‘ook momenten van twijfel kent’. Hiermee bevestigt hij volgens de Spaanse krant El Periódico de waarachtigheid van de naar buiten gebrachte informatie. Tegelijkertijd bevestigt hij dat hij de ‘president is’ en dat hij ‘niet zal terugdeinzen uit respect, dankbaarheid en toewijding voor de Catalaanse burgers en het land’.

Toni Comín reageerde ook op Twitter met de opmerking dat de berichten uit zijn context zijn gehaald, met als doel tweespalt binnen het separatistische kamp te veroorzaken. Comín’s advocaat, Gonzalo Boye, verklaarde dat het ex-parlementslid Tele5 zal aanklagen wegens het verspreiden van privéberichten. Boye bevestigt dat het gaat om ‘gesprekken die uit de context zijn gehaald en op illegale wijze zijn verkregen’.

Dit vind je misschien ook leuk