Turull en Rull niet uit cel om als minister geïnstalleerd te worden

door admin
Turull en Rull niet uit cel om als minister geïnstalleerd te worden

Torra wees Turull en Rull vorige week aan als ministers in zijn nieuwe regering. De advocaten van beide heren vroegen vrijlating na betaling van borg aan, zodat de twee als ministers geïnstalleerd kunnen worden. Llarena schrijft in zijn oordeel dat de kans op recidive te groot is omdat Turull en Rull beide ook minister waren in de regering van Carles Puigdemont die vorig jaar op 27 oktober de Republiek Catalonië uitriep. 

Llarena herinnerde eraan dat eerdere verzoeken tot vrijlating om dezelfde redenen zijn afgewezen en oordeelde dat er geen aanwijzingen zijn dat er iets is veranderd in het idee van het veroorzaken van een botsing tussen Madrid en Catalonië om de onafhankelijkheid uit te roepen. Niets wijst erop dat de huidige regering in Catalonië afstand heeft gedaan of zal doen van de routekaart met daarop de te nemen stappen naar een onafhankelijk Catalonië. 

Turull en Rull zitten sinds 23 maart in voorarrest. Llarena had in totaal 28 verdachten onderzocht in verband met het illegaal gehouden referendum op 1 oktober vorig jaar en de daarna uitgeroepen onafhankelijkheid. 25 daarvan krijgen een rechtszaak en 9 van die 25 werden in de gevangenis gezet. 4 zijn gevlucht en 12 personen konden na betaling van een borgsom naar huis. 

Quim Torra werd op 14 mei gekozen tot nieuwe minister-president van Catalonië. Een paar dagen later werd duidelijk dat hij twee ministers in zijn kabinet wil die nu in voorarrest zitten en twee die op de vlucht zijn voor de Spaanse justitie in het buitenland. 

Dit vind je misschien ook leuk