Allereerste ‘Banksy Museum’ opent in Spanje

door admin
Allereerste 'Banksy Museum' opent in Spanje

Na het succes van de parmanente tentoonstelling ‘The World of Banksy’ die eerder aan de kunstenaar was gewijd en die in drie jaar tijd bijna 100.000 bezoekers trok, heeft Espacio Trafalgar besloten zichzelf om te bouwen en geheel te wijden aan de kunst van de wereldberoemde straatartiest. Daar hoorde ook een nieuwe naam bij. 

Het centrum heeft zich gedurende drie opeenvolgende jaren gewijd aan de verspreiding van het werk van de graffitikunstenaar van wie de identiteit nog steeds onbekend is. Banksy is zijn pseudoniem. In korte tijd kwamen tienduizenden bezoekers af op de replica’s van enkele van Banksy’s meest populaire werken. Opvallend detail is dat de maker zelf zowel de vorige tentoonstelling als het huidige museum niet heeft geautoriseerd.

Reproducties op ware grootte

Met de heropening heeft de galerij 30 nieuwe werken ingehuldigd. Dit zijn, net als de rest van de collectie, reproducties op ware grootte. Ze zijn gemaakt door talloze kunstenaars naar het beeld en de gelijkenis van de originelen. Die zijn door Banksy aangebracht op de buitenmuren van verschillende gebouwen over de hele wereld. 

Onder de nieuwe toevoegingen zijn er werken die verwijzen naar de recente pandemische crisis, migratie of de oorlog tussen Israël en Palestina. Het museum wil de collectie bijwerken terwijl de graffitikunstenaar zijn werken uitvoert. De laatste werken van Banksy markeerden de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. 

Sterk politiek engagement van Banksy

“Het idee is dat dit de referentieplaats is voor de kunstenaar, niet alleen in de Catalaanse hoofdstad, maar over de hele wereld. Een educatieve ruimte waarin ook zijn sterk politiek engagement wordt benadrukt”, legt de curator van de tentoonstelling, Hazis Vardar, uit aan La Vanguardia.

Vardar verwacht dat er naast deze 30 nieuwe werken binnenkort andere nieuwe werken zullen zijn gewijd aan de oorlog in Oekraïne. “Hoewel dit een permanente tentoonstelling is, is het doel om de nieuwe werken die Banksy maakt in realtime of zo snel mogelijk op te nemen.”

Informatie voor bezoekers

De openingstijden van het Banksy Museum zijn van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 20.00 uur en de toegang kost 12 euro. Hoewel de eerder genoemde tentoonstelling ‘The World of Banksy’ al Europese steden als Parijs (Frankrijk), Milaan (Italië), Praag (Tsjechië) of Brussel (België) aandeed, is het de eerste keer dat een museum exclusief gewijd is aan het werk van Banksy.

Bekijk ook: De beste stedelijke muurschildering ter wereld is in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk