Zeven autonome regio’s onderzoeken corruptienetwerk

door admin
Zeven autonome regio’s onderzoeken corruptienetwerk

Het gerechtshof van Barcelona is gestart met een onderzoek naar het corruptienetwerk van het Spaanse constructiebedrijf Isolux-Corsán. Gegevens die naar boven kwamen uit de centrale server van het bedrijf, zullen voor het onderzoek naar de diverse gerechtshoven worden gestuurd. Uit dossiers blijkt dat ambtenaren “met uiteenlopende rangen”, overheidsinstellingen, gemeenten en autonome regio’s contant of in natura (reisjes, cadeaus, entreebewijzen voor voetbalwedstrijden) werden betaald.  

Financiële belangen

De gerechtshoven van zeven autonome regio’s zijn inmiddels in het bezit van de informatie die het netwerk aan het licht bracht. Dat zijn de regio’s Galicië, Asturië, Castilië en León, Extremadura, Murcia, Catalonië en Madrid. De ambtenaren die hun diensten verleenden in organisaties waar Corsán financiële belangen zou hebben, “ontvingen financiële voordelen van Corsán”, aldus de documenten die de rechtbank van Barcelona vrij heeft gegeven aan de krant El País.

Adif

De oorsprong van de uitgereikte steekpenningen is terug te leiden naar de zaak Adif uit 2014. Toen kwam een kostenoverschrijding van miljoenen euro’s aan het licht bij de werkzaamheden aan een twee kilometerlang AVE-traject in Barcelona. Functionarissen van het publieke spoorinfrastructuurbedrijf Adif tekenden voor werkzaamheden van het constructiebedrijf Corsán. Die werkzaamheden zijn echter nooit door Corsán uitgevoerd. Ook waren de materialen die daadwerkelijk werden gebruikt bij de werkzaamheden aan het spoortraject, van een slechtere kwaliteit dan de materialen die werden gedeclareerd.

Onderzoek Guardia Civil

Het onderzoek kwam in versnelling toen de Guardia Civil het hoofdkantoor van Corsán in Madrid doorzocht. De centrale server van het bedrijf bleek een schat aan informatie te zijn voor de onderzoekers. Honderden dossiers en e-mailverkeer tussen de directie en de ambtenaren onthulden de gebezigde praktijken: er werden steekpenningen gegeven in ruil voor een voorkeursbehandeling bij de toewijzing en uitvoering van werkzaamheden.

Niet alleen bij spoorwerkzaamheden

De steekpenningen werden niet alleen in Catalonië, maar ook bij AVE-werkzaamheden in Castilië en Leon, Baskenland en Asturië gegeven. Ook in andere sectoren was er sprake van corruptie: in totaal worden er nog twintig projecten van werkzaamheden aan wegen, havens en vliegvelden verdacht. Openbaar aanklager Emilio Sánchez Ulled heeft de diverse gerechtshoven verzocht nog acht corruptiegevallen te onderzoeken.

Ourense

Luis M., leider van de werkzaamheden van Adif, ontving van Corsán reis- en verblijfskosten en toegangskaarten voor de Supercopa van Niza in augustus 2010. Bij de uitvoering van de werkzaamheden (voor 125 miljoen euro) door Corsán ontstonden problemen die vervolgens werden weggemoffeld.

León

Het gerechtshof van León moet de omkoping van drie ambtenaren onderzoeken bij de werkzaamheden aan de hogesnelheidslijn tussen Palencia en León. Corsán betaalde de verbouwing aan het huis van de dochter van Luis R., directeur Infrastructuur van Adif. Ook werd in ruil voor etentjes, cadeautjes en verbouwingen van huizen van andere functionarissen, medezeggenzeggenschap in de besluitvorming ‘gekocht’.

Madrid

Volgens de Guardia Civil ontving de technisch directeur van de Hydrografische Dienst (confederación hidrográfica del Tajo) van de Tajo “voordelen die los staan van zijn functionele kwaliteiten”. Zo zou hij een abonnement hebben ontvangen voor het Teatro de la Zarzuela en een uitnodiging voor de romería van El Rocío.

Oviedo

Ook de technisch directeur van de confederación hidrográfico del norte kreeg een uitnodiging voor de romería van El Rocío. Daarbij werd hij uitgenodigd voor etentjes en ontving hij toegangskaarten voor hemzelf en zijn vrouw voor het stierenvechten op de feria van San Isidro. Ook mocht hij samen met zijn vrouw in 2010 naar India.

Trujillo

Corsán mocht voor 38 miljoen euro werkzaamheden uitvoeren aan de snelweg op het traject Coria-Moraleja. Er ontstond echter een ‘geotechnisch probleem’. Corsán wilde aanvullende werkzaamheden uitvoeren en had hierover een mailwisseling met de gemeente van Trujillo. Hierbij werd een vergoeding van 10% betaald in ruil voor het overtuigen van politici.

Valladolid

Volgens de Guardia Civil betaalde Corsán in 2007 een plezierreis naar Japan voor de vicepresident van het provinciebestuur van Valladolid.

Murcia

Ook de hoofdingenieur van het ministerie Agricultura y Agua van de regio Murcia ontving kerstcadeaus in ruil voor financiële voordelen van Corsán.

Dit vind je misschien ook leuk