Ouders en leerlingen bezetten scholen in Catalonië

door admin
Ouders en leerlingen bezetten scholen in Catalonië

Sinds de Spaanse regering er na het verbod door het hooggerechtshof alles aan doet om het referendum tegen te houden, doen Catalaanse separatisten er alles aan om het door te laten gaan. Sinds vrijdagavond bezetten ouders, onderwijzers en leerlingen op verschillende plaatsen in Catalonië openbare scholen, bibliotheken en andere publieke gebouwen, zodat ze open blijven tot het referendum van aanstaande zondag. 

De chef van de Catalaanse politie, Josep Lluís Trapero, heeft bevel gegeven om alle scholen op vreedzame wijze te ontruimen en ervoor te zorgen dat ze voor zondagochtend 6 uur leeg en gesloten zijn. Hierbij kan hij hulp inroepen van de Spaanse variant op de ME (Mobiele Eenheid) van de nationale politie en de Guardia Civil. 

Ondertussen spreiden Catalanen die graag willen stemmen over hun toekomst hun bedden uit in de klaslokalen van hun kinderen. Tot nu toe hangt er een vreedzame sfeer en hebben zich geen ernstige incidenten voorgedaan. Mensen trokken in de scholen nadat een regionale afgevaardigde van Onderwijs heeft laten weten alle verantwoordelijkheid voor schoolgebouwen op zich te nemen tot aanstaande maandagochtend 7 uur. Zodoende lopen schooldirecteuren geen risico op problemen.

Dit vind je misschien ook leuk