Golf van geweld aan Costa del Sol eist nieuw slachtoffer

door admin
Golf van geweld aan Costa del Sol eist nieuw slachtoffer

In dezelfde week op dinsdag werd een 60-jarige Fransman neergeschoten toen hij rond 20 uur ’s avonds het restaurant Da Bruno in Marbella verliet. Hij werd daar opgewacht door twee schutters in een Renault Megane. Ook hier ging het om een afrekening tussen twee rivaliserende drugsbendes. Autoriteiten zijn in toenemende mate bezorgd dat het voortdurende geweld burgerslachtoffers zal gaan eisen.

Sinds september zijn zes mensen doodgeschoten in en rond Marbella. Vier in de afgelopen maand. Geen enkele zaak is opgelost. De politie zegt weinig over de zaken, behalve dat er geen relatie bestaat tussen de moorden onderling. ‘Het is niet nieuw, dit gebeurt al jaren’, aldus een politieofficier in Marbella in de krant El País. Wel nieuw is het hoge aantal in zo’n korte tijd. Dit geeft het gevoel van straffeloosheid en doet de bezorgdheid toenemen over meer moorden in de toekomst en de aanwezigheid van gevaarlijke criminelen aan de Costa del Sol.

Volgens autoriteiten is er een ‘toenemend aantal drugsbendes actief aan de Costa del Sol van een toenemend aantal verschillende nationaliteiten’. Met ruim 100 bendes moeten lucratieve zaken wel verdeeld worden. Ook het feit dat de politie er steeds meer bovenop zit, eist zijn tol. Die heeft geleid tot meer diefstallen van drugs tussen bendes wat een vicueuze cirkel van afrekeningen veroorzaakt. Het gebruik van professionele explosieven en militaire wapens zoals kalashnikovs is niet langer een uitzondering, evenals moorden die op klaarlichte dag worden gepleegd.

Staatsprobleem

Afgelopen donderdag beloofde Angeles Muñoz, burgemeester van Marbella van de Partido Popular (PP) om het misdaadpercentage in haar gemeente als staatsprobleem aan te pakken en de centrale regering te vragen om meer politieagenten.

Costa del Crime

Criminele organisaties en drugsbendes hebben aan de Costa del Sol alles wat ze nodig hebben. Bendeleiders wonen in luxe villas verspreid door de stad en in de bergen er omheen en genieten daar anoniem van hun fortuin. ‘Alles is binnen handbereik: Marokko als hasjproducent, de baai van Algeciras als afleverplek voor de cocaïne en Gibraltar als plek om het geld wit te wassen’, zegt een woordvoerder van de Guardia Civil-afdeling die zich bezighoudt met de georganiseerde misdaad en drugshandel.

Angst voor onschuldige slachtoffers

Volgens Féliz Romero van de PP in Marbella biedt de stad ‘maximale veiligheid’, maar hebben de moorden meer zichtbaarheid gekregen omdat Marbella zo’n populaire toeristische bestemming is. Ondanks dat bendeleden elkaar vermoorden, neemt de angst toe dat er bij een volgende moord ook een onschuldige omstander betrokken kan zijn. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2004, toen een zesjarige jongen en een 36-jarige man werden gedood, nadat twee gemaskerde individuen 50 schoten hadden afgevuurd op een rivaal, die hieraan op miraculeuze wijze wist te ontsnappen.

Dit vind je misschien ook leuk