Pas op 12 december nieuwe coronamaatregelen Andalusië van kracht

door admin
Pas op 12 december nieuwe coronamaatregelen Andalusië van kracht

Donderdagmiddag 10 december komt het comité van experts bijeen. De daar overeengekomen nieuwe maatregelen of wijzigingen van bestaande maatregelen zullen na afloop van deze vergadering tijdens de persconferentie door de president worden meegedeeld. 

Bronnen bij de regionale regering hebben er eerder volgens verschillende regionale media op gewezen dat diverse ministers hebben gesuggereerd dat het verlengen van de sluitingstijden van bars en restaurants prioriteit krijgt.

Op 23 november zei vice-president Juan Marín hierover dat de horeca ‘zal waarschijnlijk’ open mogen blijven tot 20 of 21 uur ‘mits de evolutie van het virus in de regio dat toelaat en de neerwaartse trend doorzet’. Op dit moment moeten alle niet-essentiële horeca- en winkels om 18 uur sluiten. 

Positieve cijfers

Volgens woordvoerder van de Junta de Andalucía Elias Bendodo hebben de nu geldende coronamaatregelen een duidelijk effect. Op dit moment liggen 1.534 coronapatiënten in Andalusische ziekenhuizen. Hiervan zijn 337 patiënten opgenomen op IC’s. ‘Dat is een positief cijfer omdat het sinds november met 2.000 is gedaald. Toen was er een piek van ruim 3.500 in ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten in Andalusië.

Toch zullen de autoriteiten er alles aan willen doen de huidige positieve trend zo te houden. Daarom moet een zorgvuldige balans worden gezocht tussen het opheffen van maatregelen om het bedrijfsleven een zet in de goede richting te geven en het pogen een zo gevreesde derde golf na de feestdagen te voorkomen.

Term ‘naasten’ is dubbelzinnig

De landelijke regering heeft bepaald dat tussen 23 december en 6 januari de reisbeperkingen worden opgeheven zolang mensen hun provincie of regio verlaten voor familiebezoek of voor een samenzijn met ‘naasten’. Hierover heeft de Andalusische regering al laten weten de term ‘naasten’ te ‘dubbelzinnig’ te vinden en ertoe kan leiden dat mensen massaal gaan reizen wat het risico op een derde golf zeker zal vergroten.

Dit vind je misschien ook leuk