Gigantische kwallen langs Zuid-Spaanse kust

door admin
Gigantische kwallen langs Zuid-Spaanse kust

Het afgelopen weekend zijn in slechts 24 uur tijd 2 reuzenkwallen gezien op het strand van Carchuna-Calahonda en op het strand van Motril aan de kust van de provincie Granada. Het waren niet de enige, ze zijn ook gespot op stranden in Marbella en Estepona, in de provincie Almería en in andere plaatsen langs de kust van Málaga. 

In een video opgenomen door Antena 3 kun je de omvang zien van een van de reuzenkwallen die verscheen op het strand in Rincón de la Victoria. Experts manen tot voorzichtigheid maar melden ook dat een beet van een grote kwal minder gevaarlijk is dan die van sommige kleinere soorten. Veel strandgangers zijn door de kwallen angstig om de zee in te gaan. Anderen verdringen zich om aangespoelde exemplaren om deze te bewonderen. Weer anderen zetten moedig de paddels in van hun surfboard om de kwallen te verwijderen. 

Volgens experts is deze soort zelden te zien in de Middellandse Zee omdat hij gewoonlijk veel voorkomt in de Atlantische Oceaan. Ze verzekeren dat, hoewel ze niet gevaarlijk zijn, hun tentakels wel steken. Het gaat om kwallen van de soort Rhizostoma Luteum (schijfkwal), die tot 40 kilo kunnen wegen en soms meer dan 2 meter breed worden.

Om deze reden is het actieprotocol op de Andalusische stranden geactiveerd. Dat betekent dat in veel gevallen de gele vlag wordt gehesen en er ook een speciale kwallenvlag wappert. De reddingsdiensten vragen zwemmers zeer voorzichtig te doen en goed in het water te kijken voor er een duik in te nemen. 

Naast de reuzenkwallen zijn ook de gebruikelijke kleinere kwallen aanwezig. Steken hiervan kunnen direct pijn, huidirritatie en in sommige gevallen een allergische reactie tot gevolg hebben.

Bekijk ook: Meer kwallen bij Zuid-Spaanse stranden door onder meer klimaatverandering

Dit vind je misschien ook leuk