Alles over de gastronomische hoofdstad van Spanje in 2022

door admin
Alles over de gastronomische hoofdstad van Spanje in 2022

Sanlúcar de Barrameda was namelijk getuige van de derde reis van Christoffel Columbus en ook de vertrek- en aankomsthaven van de expeditie van Magellan en Elcano. Het is precies nu, in 2022, wanneer de herdenkingsakten van het vijfde eeuwfeest van de Eerste Wereldreis (1519-1522) hun hoogtepunt zullen bereiken.

Nationaal park Doñana, een van de belangrijkste wetlands van Euruopa, is toegankelijk vanuit Sanlúcar door de rivier de Guadalquivir over te steken. Ook het natuurpark La Algaida en Pinar ligt in de omgeving. Dit is een soort natuurlijke ring die een van de groene longen van Andalusië vormt. UNESCO verklaarde dit in 1980 tot een bioreservaat.

Bij deze attracties kun je de rijke gastronomie in het stadje en zijn omgeving optellen. Hierin spelen uitstekende en exclusieve producten zoals garnalen en Manzanilla een belangrijke rol. Duizenden toeristen bezoeken het gebied juist om deze voor de smaakpapillen perfecte combinatie te nuttigen. Sanlúcar ontvangt circa 80.000 toeristen per jaar. 

Wereldhoofdstad van de Gastronomie voor 2022

Eind vorig jaar werd aangekondigd dat Sanlúcar de nieuwe Wereldhoofdstad van de Gastronomie zou worden voor 2022. De benoeming werd officieel gemaakt op Fitur, de Internationale Toerismebeurs die in januari in Madrid wordt gehouden. De onderscheiding van Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie (CEG) werd gecreëerd door de Spaanse Federatie van Toeristische Journalisten en Schrijvers (FEPET) en de Spaanse Federatie van Gastvrijheid (FEHR).

Genieten van de lokale gastronomie vormt zo een perfecte aanvulling op het aanbod van activiteiten en feestelijkheden in den omgeving, met nadruk op de Manzanilla-beurs, de inscheping van de broederschappen voor hun reis naar El Rocío tijdens de beroemde bedevaartstocht ‘La Romería del Rocío’ of de spectaculaire paardenraces op de stranden van de gemeente. Deze zijn in 1997 uitgeroepen tot evenementen van internationaal toeristisch belang.

Historische betekenis

Bij elke stap die je in Sanlúcar zet voel je de historie van het stadje dat als een belangrijke doorvoerhaven diende na de ontdekking van het Amerikaanse continent en de daaruit voortvloeiende handel. De paleizen, de adellijke herenhuizen, verdedigingsgebouwen en historische tuinen vormen een boeiende combinatie met oude wijnmakerijen, waar je de zachte aroma’s van Manzanilla ruikt. 

Doñana

Het nationale park Doñana vormt niet alleen een sleutel tot het toerisme in Sanlúcar, maar ook de gastronomische rijkdom draagt hier flink aan bij. Feniciërs, Romeinen en Arabieren droegen voegden hun ingrediënten toe aan de autochtone keuken. De christelijke herovering stimuleerde de productie van een bewonderenswaardige diversiteit van wijnen, waaronder de unieke Manzanilla.

Daar hield de gastronomische evolutie niet op, want met de talloze overzeese expedities vanuit de stad, ziet Sanlúcar zijn keukens opnieuw verrijkt met alle soorten kruiden, fruit en groenten die voorheen niet bekend waren. Paprika’s, tomaten en aardappelen gaven hun laatste impuls aan zowel de lokale gastronomie als de landbouwproductie.

Paardenraces op het strand

De paardenraces op de stranden van Sanlúcar de Barrameda worden sinds 1845 gehouden en zijn daarmee de oudste in Spanje. Het zijn bovendien de enige races waar volbloeden de kans krijgen om te strijden in een unieke omgeving: een natuurlijke renbaan over het strand van meer dan 6 kilometer lang en met het Doñana National Park en schitterende zonsondergangen op de achtergrond.

Smaken van Sanlucar

Het uitgebreide gastronomische aanbod van Sanlúcar heeft drie belangrijke pijlers: de producten uit de groentetuin, van de bodegas en uit de zee en riviermonding. De vis en schaaldieren van Sanlúcar, waaronder de garnalen, hebben een grensoverschrijdende reputatie. Ze zijn zelf net zo beroemd als de gerechten die ermee worden gemaakt. Denk hierbij aan rijke stoofschotels met een authentieke zeesmaak zoals pijlstaartrog in sinaasappelsaus, de traditionele galera-soep (met schaaldieren), enz. Deze gerechten worden over het algemeen geserveerd met de lokale Manzanilla-wijn.

Manzanilla een unieke en zeer bijzondere wijn

La Manzanilla is een van de producten met Sanlúcar de Barrameda als ‘achternaam’. De wijnstokken, verdeeld over ‘pagos’, groeien al van oudsher op de albariza-bodem. Sanlúcar heeft momenteel meer dan 20 wijnmakerijen, die worden gevoed door hun eigen wijngaarden of door most gemaakt van palomino-druiven.

Wijnmakerijen

Sanlúcar de Barrameda hoort bij de wijnkeurmerkgebieden ‘Jerez, Vinagre, Brandy de Jerez’ en ‘Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda’. De wijnmakerijen van Sanlúcar hebben allemaal hoge, goed geventileerde kelders die worden ondersteund door slanke pilaren in karakteristieke vormen. Breng een bezoek aan een van die bodega’s. Dit wordt vrijwel altijd gecombineerd met een wijnproeverij.

Manzanilla Interpretatiecentrum 

Onlangs werd in Sanlúcar het Manzanilla Interpretatiecentrum (CIMA) geopend. Dit omvat 20 wijnmakerijen en ligt naast de grote overdekte voedselmarkt. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om het proces van uitwerking en rijping van deze unieke wijn te leren kennen.

De garnaal

De koning van de zee en van de gastronomie van Sanlúcar is de ‘langostino’. Deze Sanlúcar-garnaal heeft inmiddels vele nationaal en internationaal erkende keukens van chef-koks veroverd die de garnaal als sterproduct in hun menu hebben opgenomen. De wetenschappelijke naam is Penaeus kerathurus. De Sanlúcar-garnaal verkrijgt zijn bijzondere smaak door zijn habitat, in het brakke water van de monding van de Guadalquivir en wordt voornamelijk vers geconsumeeerd. Gebakken ‘a la plancha’ met wat knoflook en olijfolie. Het zeer gewaardeerde vlees wordt verder ook gekookt of gebakken verwerkt als onderdeel van traditionele zeevruchtenstoofpotten. 

Casa Bigote

Probeer eens wat van deze gerechten uit bij Casa Bigote. Dit restaurant is een referentie in de lokale gastronomie en winnaar van de Bib Gourmand-prijs van de Michelingids en vermeld met een zon in de Repsol-gids. 

De markt

De voedselmarkt vormt het epicentrum van de gastronomie van Sanlúcar. Je vindt deze in het hart van het winkelgebied in het historische gedeelte van het stadje. Het gebouw heeft een oppervlakte van bijna 1.400 vierkante meter en stamt al uit de 18e eeuw. Wat het meest opvalt, is het visgedeelte met 24 stalletjes.

Paradijs voor zoetekauwen

Tal van typische nagerechten en banketbakkersproducten in de omgeving vinden hun oorsprong binnen de muren van de kloosters van de vele religieuze orden die hier werden opgericht onder het beschermheerschap van de hertogen van Medina Sidonia. Proef de zoetigheden die op traditionele wijze zijn gemaakt door de nonnen van Madre de Díos of van het klooster van Regina Coeli. Denk hierbij aan ‘yema’, ’tocino de cielo’, donuts van amandelen, zandkoekjes, ‘pestiños’ en de al meer dan 40 jaar lang gemaakte ‘cocadas’. Tijdens de Goede Week domineren de uiterst traditionele ‘alpisteras’ de etalages van de banketbakkers.  

De Plaza del Cabildo

Het hart van de stad voor de inwoners is het Plaza del Cabildo. Samen met Bajo de Guía heb je hier het gastronomische epicentrum te pakken. Bij Casa Balbino zijn de typische garnalentortilla’s een ‘must-try’ en probeer in een andere hoek van het plein de traditionele aardappelen uit Sanlúcar gemarineerd met ui en peterselie, goede olie, sherryazijn en wat melvafilets. Een andere gastronomische klassieker is Bar La Gitana, vernoemd naar de bekende manzanilla. 

De straat Bajo de Guía

Het gebied van Bajo de Guía vormt, met Doñana op de achtergrond en meer dan een dozijn restaurants die erop uitkijken, de gouden mijl van de gastronomie van Sanlúcar. In deze visserswijk werd ooit de visafslag gehouden bij de aankomst van de boten. Het is nu een van de meest aantrekkelijke plekken in Sanlúcar vanwege de kwaliteit en versheid van de producten.

Op de menukaarten van de restaurants hier, waaronder Mirador de Doñana, Avante Claro, Poma, La Lonja, Joselito Huertas of Casa Juan, is er geen gebrek aan stoofschotels van zeevruchten zoals zeeduivel met gebakken brood, ‘sopa de galera’ of de zeevruchten salpicón.

Dit vind je misschien ook leuk