Stakingen aangekondigd in luchtvaart tijdens periode voor kerst

door admin
Stakingen aangekondigd in luchtvaart tijdens periode voor kerst

Piloten van de Ierse prijsvechter Ryanair hebben aangekondigd te gaan staken op 20 december en personeel van onder meer de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia op luchthaven Barcelona – El Prat is van plan te staken op 21, 22, 23 en 24 december. Met deze staking wordt nog gedreigd, dus het is nog niet helemaal zeker. 

Bij Ryanair gaat het om een staking door de piloten die Dublin als standplaats hebben. Dat zijn er 360. Deze staking zal invloed hebben op alle vluchten van Ryanair, dat nog niet heeft aangegeven om welke dagen het precies zal gaan. 

Werknemers Iberia

Daarnaast hebben vakbonden van personeel van Iberia op de luchthaven van Barcelona aangekondigd stakingen te organiseren op 21, 22, 23 en 24 december aanstaande. Het gaat om personeel dat werkt voor IAG, dus betreft het grondpersoneel, check-in personeel, technisch personeel en cabinepersoneel. Zij werken ook voor Iberia, Vueling, British Airways en Air Lingus.

De actie komt voort uit de heersende ontevredenheid over het gebrek aan personeel, waardoor mensen geen tijd hebben voor pauze en er andere problemen ontstaan. In dit geval gaat het om stakingen gedurende vier uur per dag tot aan kerstavond. De exacte tijd waarop gestaakt gaat worden is nog niet bekend. 

Barcelona registreerde ruim drie miljoen passagiers alleen in december 2016, met een gemiddelde van 96.858 personen per dag. 

Ryanair piloten die in Italië werken hadden al een vier uur durende staking aangekondigd voor vrijdag 15 december. Ook in Duitsland gaan piloten van de Ierse prijsvechter de komende dagen staken. 

Mocht je vlucht zijn geschrapt als gevolg van de staking, dan heb je recht om op de eerste de beste vlucht gezet te worden die wel gaat of op een teruggave van je geld.

Nog steeds is het in beide gevallen mogelijk dat er een akkoord wordt bereikt tussen de partijen die het met elkaar oneens zijn en dan worden de stakingen gecanceld. 

Dit vind je misschien ook leuk