Ook grondpersoneel Aena dreigt met stakingen deze zomer

door admin
Ook grondpersoneel Aena dreigt met stakingen deze zomer

De drie vakbonden CCOO, UGT en USO heeft vrijdag laten weten dat het grondpersoneel werkzaam op vliegvelden in heel Spanje begin augustus gaat staken als er geen akkoord wordt bereikt. Deze stakingsdreiging komt nog bij de stakingen die zijn aangekondigd door het personeel van Iberia in Barcelona, het cabinepersoneel van Ryanair in vier Europese landen en de piloten van Ryanair in Ierland. Of daarmee de dreigende chaos nog niet groot genoeg is, dreigen ook de Franse luchtverkeersleiders te gaan staken. Als vluchten uit andere Europese landen het Franse luchtruim moeten mijden, dan zullen veel vakantiegangers gedupeerd raken die heen en weer vliegen tussen Noord- en Zuid-Europa. 

Met betrekking tot de voorgenome staking van het grondpersoneel van Aena zijn nog geen data bekend. Maar het effect van hun staking zal zeer groot zijn. Het gaat om ruim 600.000 werknemers. De staking is het gevolg van dat hun vierde collectieve arbeidsovereenkomst geblokkeerd is na ruim twee jaar van onderhandelingen. Het lukt de partijen maar niet een overeenkomst te bereiken. De algemeen voorzitter van vakbond CCOO, Manolo Rollón, geeft aan dat men ‘open staat voor het bereiken van een akkoord met de werkgevers van het grondpersoneel. Lukt dat niet, dan zal de eerste staking op 29 juli zijn. Nog niet bekend is of het gaat om gedeeltelijke stakingen of 24-uurs stakingen. 

Personeel van Iberia staakt op 27 en 28 juli en op 3 en 4 augustus. In dit geval zullen vooral reizigers die via Barcelona- El Prat reizen gedupeerd kunnen worden. 

Cabinepersoneel van Ryanair staakt op 25 en 26 juli in vier landen: Spanje, Portugal, Italië en België. Ruim 4.000 werknemers worden opgeroepen hun taken neer te leggen. Hiervan zijn er 1.800 werkzaam in Spanje. Met deze staking kunnen 300.000 passagiers geraakt worden door gecancelde of vertraagde vluchten. 

De Ierse piloten van Ryanair staken op 20 en op 24 juli 24 uur lang. Ook op donderdag 12 juli legden ze al het werk neer, waarbij 5.000 passagiers gedupeerd raakten en 30 vluchten moesten worden geschrapt. 

Dit vind je misschien ook leuk