Spanje zal resten Franco op 10 juni opgraven en verplaatsen

door admin
Spanje zal resten Franco op 10 juni opgraven en verplaatsen

Dit werd aangekondigd door vicepremier Carmen Calvo tijdens een persconferentie na de Ministerraad van vrijdagochtend. Franco’s finale bestemming zal het pantheon worden van de begraafplaats Mingorrubio op het terrein van het koninklijk paleis dat even ten noordwesten van Madrid ligt. Hier ligt ook Carmen Polo, echtgenote van Franco begraven.

‘Aan dit besluit moet elke regering gehoor geven, tenzij de procedures voor 10 juni worden gewijzigd’, antwoordde Calvo op de vraag wat er zou gebeuren als een nieuwe regering na 28 april de beslissing wil intrekken. De datum is gekozen zonder af te wachten wat het Hooggerechtshof beslist over de voorzorgopschorting van de verplaatsting van de stoffelijke resten in verband met de administratieve procedure die de familie Franco heeft geopend.

De regering houdt rekening met het feit dat de familie wellicht een ‘intieme’ ceremonie ‘voor de familieleden’ wil houden op de plek van de herbegraving. Maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de herbegraving zal worden gefilmd of op andere wijze wordt vastgelegd met het doel om de ‘intimiteit te bewaken’ van de familieleden en de stoffelijke resten van de dictator. 

Volgens Calvo wordt met deze laatste stap de Wet op de Historische Herinnering nageleefd die in 2007 werd ingevoerd. Met de bestemming in het paleis El Pardo is gekozen voor een ‘alternatieve plek die verenigbaar is met de openbare orde en publieke veiligheid, aangezien het een locatie betreft die staatseigendom is.

Dit vind je misschien ook leuk