Nieuw Covid-protocol voor verhuurders van toeristische appartementen in Spanje

door admin
Nieuw Covid-protocol voor verhuurders van toeristische appartementen in Spanje

Het protocol stelt als aanbeveling dat van alle personen die in een toeristisch appartement of vakantiewoning overnachten gedurende 30 dagen een register bijgehouden moet worden. Dit register moet indien nodig worden overhandigd aan de gezondheidsautoriteiten. Het protocol werd opgesteld op verzoek van het Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme en geldt alleen voor toeristische appartementen en woningen met personeel op contractbasis.

Andere aanbevelingen

Naast het bijhouden van een register van alle gasten wordt ook aanbevolen dat aan vakantiegangers mondkapjes, desinfecterende handgel of handschoenen worden verstrekt bij aankomst in de vakantiewoning. Bevindt deze woning zich in een gebouw, dan dienen deze materialen bij de algemene ingang van het gebouw worden uitgedeeld.

Geen verplichtingen of sancties

Het protocol bevat duidelijk aanbevelingen en geen verplichtingen en kent daarom ook geen sancties als eigenaren van vakantiewoningen zich er niet aan houden. De regels zijn voortgekomen uit overeenstemming tussen de overheid, de belangenorganisatie voor 185.000 appartementen Fevitur en de vakbonden. 

Het protocol is inmiddels goedgekeurd door het landelijk Ministerie van Volkgezondheid en ligt nu bij de regionale regeringen die de over de bevoegdheden beschikken om het protocol in hun regio te implementeren. 

Om de verspreiding van het virus te helpen indammen wordt in het protocol ook aanbevolen zoveel mogelijk tapijten en andere decoratieve objecten van textiel te verwijderen. Sleutels dienen overhandigd te worden na grondige desinfectie. Afval dient in twee vuilniszakken verpakt te worden en kussens of dekens die in kasten worden bewaard moeten correct worden verpakt en gereinigd, evenals kleerhangers.

Bescherming personeel

In het protocol worden ook aanbevelingen gedaan voor personeel van vakantieappartementen. Die moeten altijd veilig kunnen werken, letten op het houden van de veilige sociale afstand en kunnen beschikken over beschermend materiaal zoals mondmaskers, handschoenen of plastic schermen voor hun balies. Hetzelfde geldt voor schoonmaakpersoneel dat ook moet beschikken over de juiste middelen om alle appartementen adequaat te kunnen reinigen.

Alleen toeristische woningen met personeel op contractbasis

Het protocol richt zich uitsluitend op toeristische woningen en appartementen met personeel op contractbasis, niet op vakantieverblijven die direct door een particulier worden verhuurd. Ook is het niet van toepassing op woningen of gebouwen waarin losse kamers worden verhuurd. 

Opsporen en volgen besmettingen

Het protocol heeft als doel de uitbaters toeristische appartementen en woningen te helpen bij een zo goed mogelijke aanpak van hun werk in deze coronatijden. De verplichting registers van gasten bij te houden moet het gezondheidspersoneel helpen dat is belast met het zonodig opsporen en volgen van contacten van eventuele met Covid-19 besmette personen. 

Keurmerk Save Tourism Certified

Om beheerders van vakantieverblijven te motiveren zich aan de regels in het protocol te houden, heeft ICTE het keurmerk ‘Save Tourism Certified’ ontwikkeld. Hierbij hebben zich inmiddels al ruim 500 bedrijven aangesloten nadat een onafhankelijke commissie oordeelde dat zij aan de eisen voldoen. 

Dit vind je misschien ook leuk