Reizen van Frankrijk naar Spanje is nu weer mogelijk

door admin
Reizen van Frankrijk naar Spanje is nu weer mogelijk

Op maandag 3 mei begon de de-escalatie in Frankrijk, een van de belangrijkste bronmarkten voor toeristen naar Spanje. De regering onder leiding van Emmanuel Macron heeft besloten om de beperkende maatregelen die sinds 3 april gelden beetje bij beetje in drie fasen te versoepelen. Hieronder ook het verbod op reizen om toeristische of recreatieve motieven in het land en naar andere landen van de Europese Unie.  

Fase 1

De belangrijkste wijzigingen die vanaf maandag 3 mei (eerste fase) zijn toegepast zijn dat er weer gereisd mag worden tussen de Franse regio’s en dat er geen gerechtvaardigde reden meer nodig is om verder dan 10 kilometer van huis te kunnen reizen. Fransen kunnen daarom nu naar treinstations en luchthavens gaan om naar Spanje te reizen óf met hun eigen auto hun buurland in het zuiden te bezoeken. 

Spanje beschouwt Frankrijk nog steeds als een risicoland, dus elke reiziger die in Spanje aankomt moet een negatieve PCR-test voorleggen die maximaal 72 uur eerder is uitgevoerd. 

Frankrijk houdt wel de avondklok nog in stand tussen 19 uur en 6 uur. Iedereen die kan thuiswerken wordt geacht dat te doen. Horeca en niet-essentiële winkels blijven nog gesloten. Middelbare scholieren mogen terug naar school. 

Fase 2

In de tweede fase van de de-escalatie vanaf 19 mei keren vrijetijdsactiviteiten zoals bezoeken aan musea of muziekconcerten of bioscopen weer terug. Ook kunnen sportwedstrijden weer toeschouwers, zij het beperkt, toelaten. Terrassen in Frankrijk gaan open met een maximum van 6 personen per tafel. Musea, monumenten, bioscopen, theaters en auditoria met zittend publiek kunnen weer open met een maximale capaciteit van 800 personen binnen en 1.000 personen buiten. Sportwedstrijden binnen en buiten kunnen weer gehouden worden met publiek. Met respectievelijk maximaal 800 en 1.000 personen. De avondklok wordt iets ingeperkt en is van 21 tot 6 uur. Thuiswerken verdient nog steeds de voorkeur. Sociale bijenkomsten mogen gehouden worden met een maximum van 10 personen. 

Fase 3

Vanaf 9 juni begint de derde fase in de Franse de-escalatie van de coronamaatregelen. De grote nieuwigheid in deze fase is de vereiste van het Covid-gezondheidspaspoort voor toegang tot sommige activiteiten zoals massasportevenementen of voor de binnenkomst van buitenlandse toeristen. Het gaat om eenzelfde soort vaccinatiebewijs dat de EU ontwikkelt.

Buitenlandse toeristen kunnen dus vanaf 9 juni Frankrijk binnen op vertoon van het gezondheidscertificaat. Vanaf deze datum zullen cafés en restaurants hun binnenruimten weer kunnen openen met maximaal 6 personen per tafel. Beurzen en congressen worden hervat met een maximum capaciteit van 5.000 mensen. De avondklok blijft van kracht, alleen nu van 23 uur tot 6 uur. 

Einde coronabeperkingen Frankrijk

De vierde fase van de Franse de-escalatie gaat op 30 juni in met het beëindigen van de avondklok en een einde van alle coronabeperkingen. 

Reizen van Nederland of België naar Spanje

De Spaanse autoriteiten verplichten reizigers vanaf 11 jaar die met het vliegtuig of de boot, over de weg of per spoor naar Spanje reizen op voorhand het FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form) in te vullen. Deze reizigers moeten ook in het bezit zijn van een recent negatief PCR-, TMA- of LAMP-testresultaat (max. 72 uur vóór aankomst in de (lucht)haven in Spanje) in het Frans, Duits, Engels of Spaans.

De Franse overheid staat doorreizen toe voor essentiële redenen mits je een geldige negatieve PCR-test kunt tonen en je niet voor toeristische doeleinden en niet tijdens de avondklok reist. Tankstations, hotels, campings en bungalowparken in Frankrijk zijn in principe open.

Klik hier voor de laatste stand van zaken over reizen naar/door Frankrijk

Dit vind je misschien ook leuk