Zaak van ex-vriendin tegen Juan Carlos I voor Engelse rechtbank

door admin
Zaak van ex-vriendin tegen Juan Carlos I voor Engelse rechtbank

De verdediging van emeritus-koning Juan Carlos I verzekerde dat de koning-emeritus immuniteit geniet en dat de Britse justitie geen uitspraak mag doen in deze zaak.

De voormalige vriendin van Juan Carlos, Corinna Laresen, eiste bij de rechter een schadevergoeding van de emeritus-koning. Zij maakte kosten voor haar medische en psychische behandeling, voor het doorvoeren van ‘persoonlijke veiligheidsmaatregelen en dagelijkse bescherming’ en voor het inhuren van ‘ex-diplomaten en voormalige regeringsambtenaren’ die tussenbeide kwamen om ‘een einde te maken aan de intimidaties’ van Juan Carlos I. Volgens Larsen heeft deze vermeende intimidatie haar veiligheid en die van haar kinderen ondermijnd. Zij noemt een betaling van 65 miljoen euro die zij zou hebben ontvangen van Juan Carlos, die afkomstig was van een schenking van wijlen de koning van Saoedi-Arabië. Dit fortuin zou volgens Larsen terecht zijn gekomen op een Zwitserse rekening die gekoppeld was aan een stichting die in Panama fiscale voordelen genoot en waarvan Juan Carlos I de begunstigde zou zijn.

Wat voert verdediging van Juan Carlos aan?

De verdediging van de voormalig koning heeft ook argumenten aangevoerd in 26 pagina’s tellende tekst, waarin alle beschuldigingen van Larsen worden ontkend. Ook drong de advocaat erop aan dat het Spaanse Hooggerechtshof de bevoegde instantie is om eventuele zaken over gebeurtenissen in verband met de monarch na zijn troonsafstand te behandelen.

Drie immuniteitskwesties

Volgens de advocaat zijn ‘er ten minste drie immuniteitskwesties die relevant zijn’ in deze zaak. Hij verdedigde tijdens de preliminaire zitting het feit dat Juan Carlos I lid is van het Koninklijk Huis en hij beriep zich op de in 1978 in het Verenigd Koninkrijk aangenomen wet op de immuniteit van de staat, waarvan de werking geldt voor de vorst en de leden van zijn familie die deel uitmaken van het Koninklijk Huis.

Volgens de verdediging is deze zaak van toepassing op de Koning Emeritus, die ‘in zijn hoedanigheid van hooggeplaatst lid van de Spaanse Koninklijke Familie en het Spaanse Koningshuis recht heeft op immuniteit van de jurisdictie van de Britse rechterlijke instanties, ook met betrekking tot de in deze procedure aan de orde gestelde vorderingen’.

Verder specificeerde de advocaat dat deze immuniteit ‘Zijne Majesteit niet boven de wet plaatst’, maar juist ‘erkent dat hij, gezien de constitutionele aard van het ambt van Zijne Majesteit, naar behoren onderworpen is aan de rechtspraak van het Hooggerechtshof van Spanje en alleen van het Hooggerechtshof van Spanje’.

‘Het is niet in het openbaar belang van het Verenigd Koninkrijk en diens rechtbanken om de aantijgingen tegen Zijne Majesteit te berechten, en dat kan ook niet’, voegde de verdediging eraan toe.

Constitutionele erkenning van monarchieën

Als onderdeel van zijn verdedigingsstrategie voerde de advocaat ook nog aan dat het in het algemeen belang is ‘de waardigheid van de koning en de naaste familieleden te beschermen’. In dit verband verwees hij naar de jurisprudentie van de Britse rechtbanken en herinnerde eraan dat dit door de Britse justitie ‘uitdrukkelijk is erkend’ in het geval van koningin Elizabeth II en naaste leden van de Britse koninklijke familie.

Hij benadrukte dat deze ‘grondwettelijke erkenning’ die van toepassing is op de Britse koninklijke familie al eeuwenlang door het Verenigd Koninkrijk wordt erkend ten aanzien van de vorsten en de naaste leden van de koninklijke families van andere monarchieën.

‘Het is de hoeksteen van het soevereine immuniteitsbeginsel’, stelde hij en voegde eraan toe dat in het geval van Spanje deze waardering tot uiting komt in een meer dan 400 jaar oud verlovingsverdrag, dat in 1713 door de voorouders van koningin Elizabeth II en Juan Carlos I werd ondertekend in de Vrede van Utrecht.

Waar viert Juan Carlos kerst?

Ook in Spanje loopt een onderzoek naar de voormalige koning. Juan Carlos had gehoopt dat zijn status van verdachte net voor kerst zou aflopen, maar het Openbaar Ministerie heeft besloten zijn onderzoek met zes maanden te verlengen. Zij heeft dit gedaan omdat een deel van de internationale documentatie nog moet worden bestudeerd. Het is al maanden bekend, dat de emeritus-koning graag naar Madrid terug wil keren om de feestdagen met zijn familie te vieren. Of dat gebeurt, is nog maar de vraag. 

De Spaanse regering houdt zich op de vlakte en reageert niet op een mogelijke terugkeer. Minister van Territoriale Politiek en regeringswoordvoerder Isabel Rodríguez, beperkte zich tot het prijzen van de ‘transparantie’ en de ‘goede werking’ van het Koninklijk Huis onder  Juan Carlos’ zoon, koning Felipe VI. Ondanks herhaaldelijke verzoeken, gaf ze niet meer prijs dan dit. De beslissing zal hoe dan ook worden genomen door Felipe VI, in overleg met de regering.

Een jaar geleden sprak Pedro Sánchez over een ‘routekaart voor de modernisering’ van de monarchie en merkte hij op dat Felipe VI ‘bereid’ was om het project uit te voeren. ‘Economisch herstel heeft nu echter prioriteit’, concludeerde Rodríguez.

Dit vind je misschien ook leuk