Wetsvoorstel moet Spaanse jongeren beschermen tegen beelden stierenvechten

door admin
Wetsvoorstel moet Spaanse jongeren beschermen tegen beelden stierenvechten

De partijen hebben een wijzigingsvoorstel ingediend op de algemene wet op audiovisuele communicatie. Dit staat beschreven in een amendement dat door de Spaanse nieuwssite Europa Press is ingezien. 

De betreffende fracties stellen voor om een lid 7 toe te voegen aan artikel 97 waarin wordt verwezen naar ‘inhoud die schadelijk is voor de lichamelijke, geestelijke of morele ontwikkeling van minderjarigen’ en waarin onder meer de uitzending van programma’s of audiovisuele inhoud die scènes van zinloos geweld of pornografie verboden bevatten, verboden is.  

Schadelijke inhoud

Het voorstel voor lid 7 zou als volgt luiden: ‘Herhalingen, previews, aankondigingen, samenvattingen of de promotie van shows waarin dieren worden mishandeld of gedood, worden in dit artikel als schadelijke inhoud beschouwd.’

In de huidige wettekst, zo stellen de groepen die het amendement ondertekenen, is ‘de afwezigheid van bescherming tegen blootstelling aan het geweld van het stierenvechten opmerkelijk.’ Deze tekortkoming rechtvaardigt het amendement, zo stellen zij.

Verenigde Naties bracht al in 2018 advies uit

Het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties heeft in een rapport over Spanje, dat dateert van 2 februari 2018, al aanbevolen om deelname van personen onder de 18 jaar als stierenvechters en als toeschouwers van stieren te verbieden.

Aangezien de bescherming van minderjarigen bij de wet op audiovisuele communicatie een bevoegdheid van de regering is, achten de partijen het ‘essentieel’ om deze wet te gebruiken om de uitzending van de stierengevechten te ‘verhinderen’, middels artikel 97 van de wet.

Mogelijke waarschuwingssystemen

Dit artikel bepaalt met name dat alle aanbieders van lineaire, open en voorwaardelijke toegang tot audiovisuele televisiecommunicatiediensten, en op verzoek, ‘gebruikers voldoende en ondubbelzinnige informatie verstrekken over de mogelijk schadelijke aard van de fysieke, mentale of moraliteit van minderjarigen in audiovisuele programma’s. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van een systeem om de inhoud te beschrijven, een geluidswaarschuwing of een visueel symbool’.

Vastgestelde tijdstippen

Het vereist ook dat de aanbieder beschikt over mechanismen voor ouderlijk toezicht of digitale coderingssystemen voor inhoud die schadelijk kan zijn voor minderjarigen. Tussen 7.30 uur en 9.00 uur en tussen 17.00 uur en 20.00 uur worden op werkdagen geen programma’s uitgezonden met de leeftijdsclassificatie ‘Niet aanbevolen voor kinderen onder de twaalf jaar’. Op zaterdag en zon- en feestdagen geldt dit tussen 7.30 uur en 12.00 uur.

Dit vind je misschien ook leuk