Partij Ciudadanos zou Spaanse verkiezingen winnen volgens peiling

door admin
Partij Ciudadanos zou Spaanse verkiezingen winnen volgens peiling

De Partido Popular (volkspartij) van de huidige premier Mariano Rajoy zou op de derde plaats eindigen met 21,8 procent van de stemmen. De socialisten eindigen op de tweede plek met 23,4 procent van de stemmen en Albert Rivera is opnieuw de best gewaardeerde politiek leider van het land.

Ciudadanos lijkt hiermee de stijgende trend voort te zetten van de afgelopen maanden. In december kreeg de partij nog 22,8 procent van de stemmen en sinds de laatste landelijke verkiezingen in juni 2016 boekte de partij al 10 punten winst. 

De PP daarentegen verloor al 11 punten sinds de laatste verkiezingen waar de partij de grootste werd. De linkse partijen Unidos Podemos zouden nu 17,8 procent van de stemmen halen ten opzichte van 16,3 procent van de stemmen in de peiling van december 2017. Dat is nog steeds 3 punten onder het verkiezingsresultaat van juni 2016.

Simple Lógica voert maandelijks een peiling uit om de stemintentie van de Spanjaarden te meten. Sinds de laatste verkiezingen lijken de partijen PP en Ciudadanos communicerende vaten. Gaat het goed met Ciudadanos, dan gaat het slecht met de PP en andersom. Hetzelfde effect, maar minder sterk is aan de hand met de partijen PSOE en Unidos Podemos. 

Wordt het verschil tussen links en rechts bekeken, dan blijkt dat rechts, bestaande uit PP en Ciudadanos samen nog steeds de meerderheid van de stemmen krijgt met 45,9 procent ten opzichte van 41,2 procent van Unidos Podemos en PSOE samen. Dit is een groter verschil dan bij de laatste verkiezingen in 2016 toen rechts gezamenlijk 46,07 procent van de stemmen behaalde en links 43,78 procent. 

Waardering voor politiek leiders

Rivera is opnieuw de best gewaardeerde politiek leider in Spanje met 45,4 punten. Rajoy zit daar ver onder met 26,8 procent, dat was afgelopen december nog 31 procent. Pedro Sánchez van de PSOE krijgt 24,3 procent (28,1%), Albert Garzón van Izquierda Unida (Unidos Podemos) krijgt 21,6 procent (26,6%) en Pablo Iglesias van Podemos krijgt 14,5 procent (15,3%).

Van de Ciudadanos stemmers oordeelt 84,1 procent het optreden van Albert Rivera goed. Vand de PP-stemmers keurt 81,2 procent het optreden van Mariano Rajoy goed. Opvallend is ook dat 72,1 procent van de PP-stemmers ook tevreden is over het politieke optreden van Rivera. Van alle PSOE-stemmers is slechts 50,9 procent tevreden over het leiderschap van Pedro Sánchez en van alle Podemos-stemmers is 45,8 procent tevreden over het leiderschap van Pablo Igleisas. 

Dit vind je misschien ook leuk