Kredietwaardigheid van Spanje weer terug naar A-status

door admin
Kredietwaardigheid van Spanje weer terug naar A-status

Voor Spanje is dit goed nieuws, want het betekent dat grote beleggers zoals pensioenfondsen weer zonder problemen in Spaanse staatsobligaties kunnen stappen. De kredietmarkten hadden al rekening gehouden met een verbetering van de Spaanse kredietwaardigheid. Vrijdag daalde de rente op Spaanse staatsleningen al wat betekent dat Madrid goedkoper geld kan lenen.

Spanje al betrouwbare crediteur

Het economische herstel en de beperkte economische impact van de politieke crisis in Catalonië hebben ertoe geleid dat de kredietbeoordelaar Spanje weer een betrouwbare crediteur acht. Het afgelopen jaar groeide de Spaanse economie volgens Fitch met 3,1 procent. Hiermee zat het in de top van de eurozone. De voorspelling van het bureau voor 2018 en 2019 is respectievelijk 2,5% en 2,2% groei.

Naar verwachting zullen ook de andere twee belangrijke kredietbeoordelaars Standard & Poors (S&P) en Moody’s de kredietwaardigheid van Spanje binnenkort terugbrengen tot de A-status. Spanje verloor deze status op het diepst van de crisis in 2012 toen Spanje bij Brussel moest aankloppen voor financiële steun voor de noodlijdende banken in het land. 

Politieke risico’s Catalonië

Fitch acht de politieke risico’s van een afscheiding van Catalonië beperkt omdat dit scenario als onwaarschijnlijk wordt gezien. Bovendien waren de effecten van de crisis in Catalonië op de economie tot nu toe beperkt. Het bureau verwacht dat er uiteindelijk na een lang en ingewikkeld proces een akkoord bereikt zal worden over een grotere autonomie. 

Griekeland

S&P verhoogde de kredietwaardigheid van Griekenland van B- naar B met een positieve outlook. De arbeidsmarkt in Griekenland is verbeterd en er heerst politieke rust in het land. 

Dit vind je misschien ook leuk