Catalaanse scholen geven te weinig les in het Spaans

door admin
Catalaanse scholen geven te weinig les in het Spaans

Van die scholen weert 99 procent het Spaans uit klaslokalen, het schoolplein en de eetzaal. Ook gaat alle interne communicatie op de scholen in het Catalaans. De analyse werd uitgevoerd door de Aseamblea voor een tweetalige school in Catalonië (AEB). Van de 2.214 projecten worden er 43 uitgevoerd op peuterspeelzalen (0 tot 3 jaar), 1.626 op kleuter- en lagere scholen, 524 op middelbare scholen en 21 op speciaal onderwijs. 

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek luidt dat het Castiliaans, de Spaanse nationale taal, geen dragende taal is op Catalaanse onderwijsinstellingen. Geen enkele onderwijsinstelling voldeed aan de eis dat er in minimaal 25 procent van de lessen in kernonderwerpen in het Castiliaans gegeven moet worden. Slechts 25 centra gaven kernvakken in het Castiliaans in een van de drie kwartalen.

Een andere conclusie is dat 98,5 procent van de taalkundige projecten het Castiliaans volledig weren uit mondelinge communicatie binnen de onderwijsinstelling en op plekken als in de gang, op het schoolplein of in de eetzaal. 99,5 procent van de centra voert alle schriftelijke communicatie in het Catlaans, terwijl 88,8 procent van de taalkundige projecten vaststelt dat de enige taal waarin op mondelinge wijze met ouders en opvoeders wordt gecommuniceerd het Catalaans is. In geval van schriftelijke communicatie is dit percentage 97,4 procent. 

Officiële talen in Spanje

Spanje heeft vijf officiële talen. Het Castliliaans, het Baskisch, het Catalaans, hetGalicisch en het Aranees. Dan zijn er nog twee niet-officiële talen; het Aragonees en het Asturisch. Het Spaans of Castiliaans is de enige officiële nationale taal van Spanje. De overige vier zijn officiële regionale talen en officieel in de betreffende autonome regio waar ze worden gesproken.

Het Catalaans

Het Catalaans wordt gesproken door 7,5 miljoen inwoners in Catalonië, de Balearen en de regio Valencia. Dat is iets meer dan 18% van de totale bevolking. In València wordt het Valenciaans (Valencià) genoemd, het westerse dialect van het Catalaans. Op de Balearen spreekt men op elk eiland een apart subdialect (op Formentera het Formenterenc, op Eivissa het Eivissenc, op Mallorca het Mallorquí en op Menorca het Menorquí), die allen behoren tot de oosterse dialecten van het Catalaans.

Dit vind je misschien ook leuk