‘Boetes voor belastingbetalers met bezit in buitenland onevenredig’

door admin
'Boetes voor belastingbetalers met bezit in buitenland onevenredig'

Mensen die in Spanje belastingplichtig zijn en bezit in een van de andere EU-lidstaten hebben moeten Modelo 720 invullen. Doen ze dat niet en blijken ze wel bezit (bankrekeningen, onroerend goed of activa) in het buitenland te hebben, dan volgen hoge sancties. Die zijn vaak hoger dan de belastingen in gelijksoortige gevallen in een puur nationale situatie. De boetes kunnen zelfs de waarde van het bezit in het buitenland overstijgen. 

Er kunnen meer dan twee miljoen personen zijn in Spanje die hun bezit in een ander land niet opgeven. Volgens gegevens verstrekt door de Spaanse belastingdienst gaven drie jaar nadat het verplicht is gesteld slechts 5.000 personen deze goederen op buiten de daartoe gestelde termijn. Belastingadviseurs schatten dat het kan gaan om meer dan twee miljoen personen die nog steeds hun bezit in het buitenland niet opgeven.

Volgens de Europese Commissie zijn de sancties die belastingbetalers die te laat zijn of het niet opgeven onevenredig en discriminerend.Het kan bedrijven ervan weerhouden om in de Spaanse markt te investeren of ze ertoe aanzetten dat juist in het buitenland te doen. Dit druist in tegen de fundamentele vrijheden in de Europese Unie zoals een vrij verkeer van personen, werknemers, vrije vestiging en de vrije verlening van diensten en de vrije circulatie van kapitaal.

Dit vind je misschien ook leuk