Een op drie banen verdwijnt in internationale luchtvaartsector

door admin
Een op drie banen verdwijnt in internationale luchtvaartsector

Een op de drie werknemers krijgt dit jaar zijn baan niet meer terug. Zo voorspelde de internationale luchtvaartsector IATA onlangs. De inschatting is dat de luchtvaartsector dit jaar met een miljoen minder banen zal afsluiten en de voorspelling is dat de sector zich pas in 2023 weer zal herstellen.

Miljoen minder banen en miljardenverliezen

Ondanks de heropleving van het toerisme sinds de aankondiging van het heropenen van de grenzen ziet IATA de toekomst van de luchtvaartsector niet erg rooskleurig in. Van de 2,9 miljoen banen in 2019 blijven er eind dit jaar naar verwachting maar 1,9 miljoen over. De internationale sector IATA vreest, ondanks een daling in de personeelskosten dit jaar, ook voor de winstmarges voor 2020. De coronacrisis zal naar verwachting zorgen voor een verlies van 74,5 miljard euro. Het grootste verlies in de geschiedenis van de luchtvaart.

ERTE’s omzetten in definitief ontslag

IATA meldt dat luchtvaartmaatschappijen verwachten dat de sector langzaam zal herstellen. Dit betekent voor de komende jaren dat maatschappijen met minder vliegtuigen zullen vliegen en er minder werkgelegenheid zal zijn. Sommige maatschappijen hebben al ERTE’s aangevraagd voor hun personeel en zijn in onderhandeling met vakbonden voor het definitief schrappen van banen.

Precies een maand geleden lieten het Spaanse Iberia en Vueling al weten dat hun moederbedrijf, International Airlines Group, ruim anderhalf miljard euro verlies heeft geleden in het eerste kwartaal van 2020.

Tienduizenden banen internationale luchtvaart op de tocht

Voz Populí schreef vandaag ook over andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Ryanair (-3.000 banen), Easyjet (-4.500 banen), British Airways (-12.000 banen) die lieten weten veel van hun mensen te moeten ontslaan. Niet alleen een grote impact voor de medewerkers, maar iets dat ook zijn weerslag heeft op het toerisme in Spanje.

Het verlies van omzet en personeel van luchtvaartmaatschappijen blijft niet alleen beperkt tot Europa. Ook American Airlines (-5.000 banen), Emirates (-30.000 banen), Air Canada (-20.000 banen) en Qatar Airways (-9.000 banen) lieten weten een deel van hun personeelsbestand te moeten schrappen vanwege de crisis veroorzaakt door de coronapandemie.

Dit vind je misschien ook leuk