Alicante met grootste kerststal ter wereld in Guiness Book of Records

door admin
Alicante met grootste kerststal ter wereld in Guiness Book of Records

De kerstgroep is het artistieke werk van de Spaanse kunstenaar José Manuel García die het project samen met andere kunstenaars heeft uitgevoerd. Het beeld van Jozef is met een hoogte van ruim achttien meter, gemeten tot het hoogste punt van zijn herdersstok, de grootste figuur van de groep. Maria is ruim tien meter hoog en in de kribbe ligt een ruim drie meter groot kindje Jezus. Met deze afmetingen gaat het niet alleen om de hoogste, maar ook om de meest volumineuze kerstgroep ter wereld. 

Promotie voor de stad Alicante

De reuzenkerstgroep is geen onomstreden fenomeen binnen de gemeente Alicante, gezien de kosten die ermee gemoeid zijn in tijden van economische crisis. Aan het uitstallen van de kerstgroep in dit en in de komende twee jaar hangt een prijskaartje van 123 duizend euro waar de registratiekosten in het Guiness Book of Records van een kleine 15 duizend euro nog bij moeten worden opgeteld. De gemeente ziet de investering als promotie van de stad voor het internationale toerisme en als een stimulans voor de lokale commercie en de horeca die het zo zwaar te verduren hebben in deze coronacrisis. Verwacht wordt dat de reusachtige kerstattractie voor 30 procent meer klanten gaat zorgen. 

De reuzen staan tot na de kerst opgesteld op de Plaza del Ayuntamiento in Alicante. Het plein is alleen toegankelijk voor voetgangers en is met hekken afgezet. Extra politiemankracht moet ervoor zorgen dat er geen grote druktes ontstaan. Burgemeester Luis Barcala van Alicante is trots op het project en ziet dit als een unieke gelegenheid om zijn stad in positieve zin op de kaart te zetten. “We moeten hoopvol en optimistisch blijven”, aldus Barcala.

Meningen verdeeld

Podemos-gemeenteraadslid Vanessa Romero is minder enthousiast over het kostbare project. Zij liet namens haar achterban weten dat de stad ook een ander record heeft gevestigd, namelijk een wachtlijst van tien maanden bij de Servicios Sociales, een gegeven waar de burgemeester volgens haar minder trots op kan zijn en waar vooral de meest kwetsbare inwoners van de gemeente Alicante de dupe van zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk