Spanje wil Europa’s groene waterstofhub worden

door admin
Spanje wil Europa's groene waterstofhub worden

Sanchez sprak nadat de Amerikaanse motorfabrikant Cummins maandag in Toledo aankondigde dat het een fabriek in Spanje gaat bouwen om electrolyzer-systemen te maken om groene waterstof te produceren, een koolstofvrije brandstof die wordt gemaakt met behulp van hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen. Bij de aankondiging waren ook president Emiliano García Page van Castilla-La Mancha, minister Ribera van Ecologische Transitie en minister Maroto van Industrie aanwezig. 

Investering van 50 miljoen euro

Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd door Cummins, met een investering van in eerste instantie 50 miljoen euro, en het Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola. De fabriek wordt gebouwd in Guadalajara, een stad ten noordoosten van de hoofdstad Madrid, en begint naar verwachting in 2023 met de productie van groene brandstof. Naast de productie van 500 MW waterstof per jaar, zal het 350 banen in het gebied creëren.

Een “groen en duurzaam Spanje, met respect voor het milieu en de biodiversiteit, vertegenwoordigt een enorme sprong en kansen” voor de ontwikkeling en de werkgelegenheid in ons land, zei Sanchez.

Meer dan 1,5 miljard euro van het Spaanse herstelplan van 70 miljard euro zal de komende 3 jaar worden geïnvesteerd in de groene waterstofsector, zei Sanchez. De technologie zal investeerders ook aanmoedigen om tussen nu en 2030 tot 8,9 miljard euro te investeren, voegde de premier eraan toe.

Volgens schattingen zal waterstof in 2050 een derde van de brandstof uitmaken die wordt gebruikt in het vervoer over land en 60% in het zeevervoer. Elke kilo groene waterstof die een fossiele brandstof vervangt, zal de uitstoot van 9 kilo CO2 in de atmosfeer elimineren, benadrukte de premier.

Spanje streeft naar 74% van de opwekking van hernieuwbare elektriciteit en 42% van het gebruik van hernieuwbare energie tegen 2030, en volledige decarbonisatie tegen 2050, voegde hij eraan toe.

Dit vind je misschien ook leuk