Spanje wil betere garanties voor consumenten op olijfolie die ze kopen

door admin
Spanje wil betere garanties voor consumenten op olijfolie die ze kopen

Minister Planas van Landbouw zei dat het decreet een “fundamentele norm is voor het beheer van de sector”. Hij wil “de consument meer garanties geven” op de olie die ze kopen. Die garanties betreffen onder meer de traceerbaarheid in tanks of reservoirs, tot het verbod “van bepaalde praktijken die schadelijk kunnen zijn voor de kwaliteit”.

“(…) er zijn mogelijkheden om een ​​betere regelgeving te krijgen voor een betere waarde van en vergoeding voor de olijventelers”, aldus Planas.

Routekaart voor de olijfoliesector

Planas herinnert zich dat er een jaar is verstreken sinds de presentatie “te midden van een pandemie” van een stappenplan voor de olijfoliesector. Dat plan omvatte tien maatregelen die onder meer tot doel hadden de vraag te organiseren. Dit met betrekking tot de kenmerken van een gewas dat “jaren van grote oogst en lage prijzen afwisselt met jaren van mindere oogst en betere prijzen”.

De minister benadrukte dat een hervorming van artikel 167 van de marktordening in de maak is om overheidsingrijpen mogelijk te maken en bepaalde volumes te kunnen intrekken.

Vermogen om te groeien

Wat de vraag betreft, benadrukte de minister dat deze dit jaar op landelijke schaal is gegroeid tot 550.000 ton. Ook wordt verwacht dat de export het op één na beste cijfer voor de sector ooit zal bereiken. Naar zijn mening is “het wereldwijd groeivermogen zeer hoog”, aangezien olijfolie 2 procent van de gebruikte plantaardige vetten op wereldschaal vertegenwoordigt.

Volgens de minister “geeft dit alles, samen met promotionele maatregelen en het openen van markten, ons een optimistische perspectief.”

Stijging van de prijzen bij de oorsprong

Met betrekking tot de huidige campagne benadrukte Planas: “Deze was wat prijzen betreft zeer interessant, met stijgingen tot 60 procent vanaf het begin en ten opzichte van de vorige twee campagnes.”

Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening bedroeg de productie van olijfolie van de fabrieken tot juli dit jaar 1.318.439 ton. 3 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar en 9 procent boven het gemiddelde van de voorgaande vier jaren.

Dit vind je misschien ook leuk