Inflatie in Spanje kan hoogste stand sinds crisisjaar 2008 bereiken

door admin
Inflatie in Spanje kan hoogste stand sinds crisisjaar 2008 bereiken

Elektriciteit, benzine, boodschappen… bijna alle componenten die samen het indexcijfer voor consumptieprijzen (IPC) vormen zijn de afgelopen periode behoorlijk gestegen. De Spaanse nieuwssite El Economista schrijft op dinsdag dat de IPC in augustus met 0,5 procent toenam waardoor de stijging van het algemene prijspeil op jaarbasis op 3,3 procent uitkwam.

Het ergste moet nog komen volgens Spaanse denktank

Hoewel dit al een aanzienlijke toename is, verwachten deskundigen vanuit Funcas dat het ergste nog moet komen. Zij verwachten dat de inflatie de komende maanden boven de 4 procent zal uitkomen en het daarmee het hoogste niveau in 13 jaar tijd zal bereiken.

Meest realistische scenario voor inflatie Spanje

Vanwege de bizarre situatie rondom de almaar toenemende elektriciteitsprijzen komt Funcas met nieuwe prognoses voor de komende jaren. Elektriciteit is namelijk de meest bepalende component van het indexcijfer. Funcas gaat ervanuit dat de elektriciteitsprijs de komende twee maanden met zo’n 15 procent zal dalen vanwege de maatregelen die de regering zal gaan nemen (verlagen van de btw en andere belastingen die de elektriciteitsrekening moeten drukken).

Spaanse instelling stelt eerdere prognoses bij

Volgens dit scenario zal de inflatie de komende maanden boven de genoemde 4 procent uitkomen, maar zal deze richting het einde van het jaar weer onder die 4 procent zakken tot 3,9 procent. Deze nieuwe prognose is nog altijd 0,5 procentpunten hoger dan de laatste prognose van Funcas.

Op jaarbasis stelt Funcas de gemiddelde inflatie dan ook bij naar 2,7 procent in plaats van de eerder voorspelde 2,5 procent. In 2022 verwacht Funcas een inflatie op jaarbasis van 2,2 procent die richting het einde van het jaar zal dalen tot 1,4 procent.

Waarschuwing voor gevaarlijker scenario inflatie

Toch waarschuwt Funcas voor een gevaarlijker scenario. Stel dat namelijk de elektriciteitsprijzen niet gaan dalen na het ingrijpen van de Spaanse regering dan zou de inflatie eind 2021 uitkomen op maar liefst 4,5 procent met een jaargemiddelde van 2,8 procent. Dit niveau lag één keer eerder zo hoog in Spanje, deze bedroeg 4,6 procent vlak voor de kredietcrisis in 2008.

Dit vind je misschien ook leuk