Spanje registreert recordbedrag aan vastgoedinvesteringen in eerste kwartaal

door admin
Spanje registreert recordbedrag aan vastgoedinvesteringen in eerste kwartaal

Dit heeft JLL, een van de wereldleiders in vastgoed- en investeringsmanagement, onlangs gemeld. Alle vastgoedsectoren profiteren van deze groei, maar het sterkst is deze toegenomen in logistieke sector. Ook huurwoningen, waarin het hoogste bedrag werd geïnvesteerd, bleken voor investeerders in het eerste kwartaal een aantrekkelijk segment dat het zelfs won van de doorgaans populaire investeringen in kantoren en winkelruimten. 

De toegenomen belangstelling van internationale fondsen voor nieuwbouwwoningen zorgde voor een recordbedrag aan investeringen in deze sector. Met 1 miljard euro was dat een toename van 147 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van het vorig jaar. De grootste investering deed het Duitse fonds Patrizia, dat 600 miljoen euro investeerde in 1.500 nieuwbouwwoningen voor de huurmarkt. 

Vraag naar distributiecentra ruim verviervoudigd

De vastgoedmarkt die in dit eerste kwartaal het hardst groeide was het logistieke segment. Hier is een toename geregistreerd van liefst 430 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De significante toename van online verkoopkanalen heeft voor een grotere vraag naar logistieke centra gezorgd. JLL voorziet dat dit kwartaal hierin voor 863 miljoen euro is geïnvesteerd. De grootste investeerder was EQT Exeter dat vier distributiecentra in Madrid en Guadalajara kocht voor een bedrag van rond de 280 miljoen euro. 

Dit jaar maken na een lange onzekere periode ook de investeringen in hotels een comeback. In het eerste kwartaal werd voor 921 miljoen euro geïnvesteerd, dat is 130 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2021. Volgens vastgoedadviseur JLL zullen vanaf nu de investeringen in dit segment verder blijven toenemen. 

Grootste vastgoedinvestering van afgelopen 5 jaar

De prognose van 3,737 miljard euro aan vastgoedinvesteringen in het eerste kwartaal betekent niet alleen herstel van het pre-pandemisch investeringsniveau, maar overtreft zelfs de cijfers van de afgelopen vijf jaar en is ook hoger dan het eerste kwartaal van 2017, toen eveneens voor een recordbedrag in vastgoed werd geïnvesteerd.

“Ondanks de huidige omstandigheden waarin we te maken hebben met inflatie en geopolitieke spanningen, zijn de vooruitzichten voor de komende maanden positief. Vastgoed wordt over het algemeen beschouwd als veilige activa voor de lange termijn”, aldus JLL. 

Dit vind je misschien ook leuk