Spaanse supermarkten willen verlaging btw om prijsverhogingen te beperken

door admin
Spaanse supermarkten willen verlaging btw om prijsverhogingen te beperken

Supermarkten vragen om btw-verlaging op voedsel om prijzen in de hand te houdenAsedas, de groepering van Mercadona, Lidl en Dia, stelt de regering voor dat de sector als grootverbruikers over zijn elektriciteitscontracten mag onderhandelen om de kosten te verlagen

Bekijk ook: Enorme prijsverhoging bij Mercadona van enkele producten

Dit naar aanleiding van de stijgende energie-, brandstof- en grondstofprijzen die voedingssector hebben opgeschud. Het verzoek aan de regering is opgesteld door de ondernemersvereniging Asedas, die supermarkten als Mercadona, Lidl, Dia, SalvaMas en Consum verenigt.

Btw-verlaging

Een van de voorstellen is het verlagen van de btw op voedsel en het geven van voordelen aan bedrijven in de sector om te onderhandelen over contracten met elektriciteitsbedrijven. In de sector is sprake van “een ongekende situatie, met recordprijsstijgingen voor basisproducten”.

Enerzijds vrezen bedrijven dat de prijsstijging gevolgen zal hebben voor de gezinsconsumptie. Die daalde volgens INE tussen januari en maart elk kwartaal met 3,7%. Indirect zullen die prijsstijgingen hun bedrijfsresultaten drukken. 

Aan de andere kant, hoewel bedrijven spelen met hun marges om stijgingen zo min mogelijk door te berekenen om het verlies van klanten te voorkomen, wordt deze strategie steeds beperkter.

Tot dusver is de totale inflatie gestegen tot boven de voedselprijzen (9,8% versus 6,9% in maart, de laatste maand met volledige gegevens), maar de stijgingen houden aan.

Andere voorgestelde maatregelen

Om de situatie te verlichten, stelt Asedas verschillende maatregelen voor op het gebied van energie, transport en belastingen. De vereniging, die twintig bedrijven verenigt met in totaal 19.000 winkels en 282.600 medewerkers, roept op tot een btw-verlaging op voeding en consumentenproducten om de prijzen te helpen beheersen.

Het roept ook op tot een moratorium op speciale belastingen zoals gefluoreerde gassen en de nieuwe belasting op plastic voor eenmalig gebruik.

Voedingssector ‘essentieel’

De benoeming van de voedingssector tot ‘essentieel’, zoals ook tijdens de pandemie gebeurde, is een ander verzoek. Om praktische redenen zou een wettelijk kader nodig zijn dat bedrijven in staat stelt om in situaties van risico op tekorten de nodige commerciële maatregelen te nemen om de bevoorrading te garanderen.

In het in april door de regering goedgekeurde koninklijk besluit werd al een maatregel in die zin genomen. Winkels werden in staat gesteld om de verkoop van producten in noodsituaties te rantsoeneren, zals is gebeurd met zonnebloemolie. 

Garanderen van transport

Maar er liggen ook nieuwe maatregelen op tafel, zoals het garanderen van transport voor alle schakels in de voedselketen bij stakingen of lock-outs, zoals die enkele weken geleden door de transportsector werd gehouden en die voor ernstige bevoorradingsproblemen zorgde. Het vestigen van eisen tot minimale dienstverlening tijdens stakingen zou dit kunnen voorkomen.

Asedas pleit er wat betreft energie voor dat het nieuwe prijssysteem zo snel mogelijk wordt toegepast waarin het effect van gas uit andere bronnen wordt uitgesplitst. Dit heeft de regering al goedgekeurd maar er zijn nog geen details gegeven om de maatregel echt in te voeren.

Asedas wil bovendien dat het concept van “essentiële grootverbruiker” wordt ontwikkeld. Dat zou toegang moeten geven tot flexibelere en voordeligere contracten met elektriciteitsmaatschappijen. 

Oorlog intensiveerde proces van prijsstijgingen

De escalatie van de inflatie begon in september aanzienlijk te worden merkbaar en versnelde eind 2021. De oorlog in Oekraïne, waar belangrijke granen voor de Spaanse economie worden geproduceerd, intensiveerde het proces. In maart begon er een tekort aan zonnebloemolie te ontstaan ​​(meer dan 60% van wat Spanje importeert komt uit het gebied) en de transportstaking weken later verslechterde de situatie.

Dit vind je misschien ook leuk