Spanje tweede land ter wereld met hoogste investering in vastgoedtechnologie

door admin
Spanje tweede land ter wereld met hoogste investering in vastgoedtechnologie

Deze miljoeneninvestering deed Spanje in de periode 2020 en 2021. Met proptech wordt verwezen naar bedrijven in de vastgoedsector die middels technologie hun processen efficiënter te maken.  Het is een essentiële activiteit geworden voor de aankoop, verkoop en verhuur van activa, bouwprocessen, financiering, ontwerp, onderhoud en beheer van commerciële activa en woningbouw.

Alleen Amerika investeerde meer in proptech dan Spanje

Zoals gezegd investeerde Spanje in deze twee jaar maar liefst 824 miljoen euro. Alleen Amerika investeerde in deze periode een hoger bedrag (5.889 miljoen euro) in proptech. Deze investeringen blijken uit een rapport gepresenteerd door de vereniging van vastgoedmakelaars (API) in Catalonië en Deloitte Spanje. Volgens het rapport zijn de investeringen in dit segment de afgelopen jaren ‘sterk en exponentieel gegroeid’.

Spanje derde land van Europa met meeste proptechbedrijven

Hoewel het Verenigd Koninkrijk het land is met de meeste proptechbedrijven van heel Europa – in het VK staan 709 van de 4.100 proptechbedrijven die Europa telt – investeert het VK een lager bedrag (769 miljoen euro) dan Spanje in deze sector. Spanje telt in totaal 536 van dit soort bedrijven in eigen land. Enkele voorbeelden van proptechbedrijven in Spanje zijn Fotocasa, Idealista, Housfy en Madiva.

Volgens API en Deloitte Spanje zal proptech ook in 2022 blijven groeien, zal de sector nog verder digitaliseren en de vraag verder toenemen. In Spanje richten deze bedrijven zich op de woningbouwsector en technologieën die hierop kunnen worden toegepast. In andere Europese landen wordt er juist meer focus gelegd op de zakelijke bouwsector (van kantoren, etc.)

Meer groei verwacht in proptech-investeringen in Spanje

Beide partijen verwachten dat er dit jaar in Spanje meer geïnvesteerd zal worden in proptech, voornamelijk om het energieverbruik in woningen en gebouwen te optimaliseren. Ook verwachten ze stappen te maken om de virtuele visualisatie voor mogelijke kopers en investeerders van panden en woningen nog verder te ontwikkelen.

Dit vind je misschien ook leuk