Spaans overheidstekort niet voldoende verminderd voor EU

door admin
Spaans overheidstekort niet voldoende verminderd voor EU

Volgens de overheid duidt dat opnieuw op het feit dat het beter gaat met Spanje en de pogingen van het land om de schulden te verminderen. Dit terwijl de absolute schuld is gestegen. Dat het naar rato van het Bruto Binnenlands Product is gedaald komt vooral door de toegenomen economische output van het land, zo schrijft Bloomberg.

Symbolische lijn

De Spaanse bank publiceerde de gegevens op dinsdag. De overheidsschuld nam toe van 1,04 miljard euro vorig jaar naar 1,08 miljard euro dit jaar. Het aandeel schuld op de totale economische output van het land was in 2007 nog 36%. In oktober beloofde de regering dat het aandeel van de schuld op het BBP eind 2015 99,7% zou bereiken. ‘Spanje heeft de 100% lijn vermeden, ook al is deze symbolisch, maar de volume van de schuld is nog steeds veel te hoog’, aldus Angel Talavera, econoom bij Oxford Economics in Londen.

Stijgende schuldenlast

Verder in het jaar 2016 verwacht de Spaanse waarnemend regering dat de schuldenlast stijgt. De Europese Commissie voorspelt een nieuwe piek met 101,2% van het BBP aan schuld dit jaar voordat het in 2017 weer gaat dalen, maar dan nog boven de 10% blijft.

Positief signaal

Tijdens een interview met de radiozender COPE op maandag zei de waarnemend minister van Economie, Luis de Guindos nog dat de schuldenratio gaat dalen en dat dat een positief signaal is voor de Spaanse economie.  

Doelstellingen missen

Als de snelheid van  economische groei voortzet, dan kan het land mogelijk wel voldoen aan de normen voor het begrotingstekort gesteld in Brussel. Dit terwijl de EC verwacht dat Spanje de doelstellingen voor zowel 2015 als 2016 gaat missen met de hoogste cijfers in de eurozone.  

Spanje zou dit jaar het tekort terug moeten brengen tot onder de 3%. De Europese Commissie schat dat het land hooguit 3,6% zal halen.

Dit vind je misschien ook leuk