Puigdemont roept onafhankelijkheid uit als Rajoy doorgaat met artikel 155

door admin
Puigdemont roept onafhankelijkheid uit als Rajoy doorgaat met artikel 155

Dit staat in een brief die de Catalaanse premier vandaag naar Mariano Rajoy stuurt als antwoord op de reactie van Rajoy op zijn verzoek tot dialoog. Maandag had Puigdemont van de Spaanse regering een eenduidig antwoord moeten geven op of hij nu de onafhankelijkheid van zijn regio had afgeroepen, ja of nee. Dit deed hij niet. Toen kreeg hij van Rajoy nog tot donderdag de tijd om zijn beslissing te herzien. 

De brief is korter dan die van maandag. Opnieuw zegt Puigdemont het te betreuren dat Madrid niet ingaat op zijn wens tot dialoog. Ook gaat hij ditmaal in op het feit dat twee leiders van separatistische bewegingen ANC en Omnium naar de gevangenis zijn gestuurd op beschuldiging van opruiing bij demonstraties voor onafhankelijkheid op 20 en 21 september. Dit helpt niet mee om een dialoog op te starten, zo noemde Puigdemont in zijn brief. Ook worden de twee nu ‘politieke gevangenen’ genoemd door de regering in Catalonië.

Zo legt hij de bal nog net voor het ultimatum van donderdag 10 uur verstrijkt, weer terug bij de Spaanse regering, die onmiddelijk na kennisneming van de inhoud van de brief Puigdemont’s reactie een ‘onacceptabele chantage’ noemden. ‘De enige verantwoordelijke voor het activeren van artikel 155 is Carles Puigdemont, zo stelt de regering in Madrid.

Eerder gaf Rajoy aan, hierbij gesteund door de partijen Ciudadanos en PSOE, onmiddellijk de inwerkingtreding van artikel 155 op te schorten wanneer Puigdemont vervroegde regionale verkiezingen zou aankondigen. Dat aanbod weerlegt de Catalaanse regering echter. Nieuwe verkiezingen komen er volgens de plannen voor onafhankelijkheid pas over enkele maanden, om een parlement te kiezen dat daarna de grondwet van de nieuwe republiek moet schrijven.

Als de Spaanse premier Rajoy de zeggenschap over Catalonië overneemt, duurt het drie tot vijf dagen voordat die officieel in werking kan treden. 

Dit vind je misschien ook leuk