Het gaat slecht met de binnenzee Mar Menor door vervuiling landbouw

door admin
Het gaat slecht met de binnenzee Mar Menor door vervuiling landbouw

Veertig politici, ambtenaren en landbouwbedrijven zijn aageklaagd op verdenking van zware milieuovertredingen. Er zou gebruik worden gemaakt van illegale methodes om afvalwater in Mar Menor te pompen. Ook komt er door het veelvuldig gebruik van pesticiden in de directe omgeving van de lagune een ongewenste overmaat aan nitraten en fosfaten in het water, waardoor er een proces van eutrofiëring optreedt. Dit leidt tot een explosieve algengroei en een vertroebeling van het water dat tegelijkertijd ook minder zuurstof bevat. Dat heeft weer gevolgen voor de aanwezige flora en fauna. Naast de desastreuze gevolgen voor het milieu zijn er ook consequenties voor het toerisme. Het gebied rond Mar Menor is al decennialang een erg populair vakantieoord. 

G’s is een van de aangeklaagde bedrijven. Dit levert groenten aan vooral Duitse supermarkten zoals Lidl, Aldi Sur, Rewe en Edeka. G’s en Leweke gaven geen commentaar en de andere bedrijven houden vol zich netjes aan alle milieuregels te houden. 

De protestgroep Pact voor Mar Menor, die uit meerdere milieugroeperingen bestaat, maakt zich al jarenlang zorgen over de gevolgen  van de menselijke activiteiten op het ecosysteem in het gebied. De laatste tijd organiseert Pact voor Mar Menor talloze acties om mensen zich bewust te maken van wat er gebeurt rond de binnenzee. 

Reportage Duitse televisie

Op de Duitse publieke zender ARD werd eind mei een reportage uitgezonden over de landbouwindustrie en de gevolgen ervan in Murcia. Pact voor Mar Menor is daar blij mee, want hoopt door bewustmaking van de veeleisende Europese eindconsument verandering in de situatie te kunnen aanbrengen. In de reportage was de boodschap ‘de courgettes en de sla die u koopt hebben bijgedragen aan de vernietiging van een waardevol natuurgebied’. 

Zeepaardje

Onderzoeksrechter JoséLuis Díaz Manzanara kwam aan het woord en benadrukte dat er door de 40 verdachten zware milieuovertredingen zijn gepleegd. In de reportage werd een confronterend voor- en na-beeld gebruikt: in het eerste was een mooi zeepaardje te zien dat drijft in oplichtend groen en kraakhelder water. Het tweede beeld toonde een stervend zeepaardje op een donkere modderige bodem. 

‘Vervalsing van realiteit’

De regionale minister van Landbouw Miguel Angel del Amor heeft inmiddels een klacht tegen de Duitse televisiezender ingediend en noemt de weergave een ‘vervalsing van de realiteit’. Verder had hij kritiek op het feit dat er geen wederhoor is toegepast en dat de landbouwsector in Murcia er altijd om bekend heeft gestaan juist wel respect voor het milieu te hebben. Als argument noemde hij het feit dat maar liefst 2.874 landbouwbedrijven en boeren gecertificeerde biologische voedingsmiddelen produceren. Daarnaast is Murcia de derde regio in Spanje met de meeste bedrijven die zich richten op deze markt. 

Foto

Op de foto in dit artikel is een actie te zien van afgelopen weekend in de stad Cartagena van Pact voor Mar Menor: De baksteken symboliseren de hoogbouw en flats op de smalle landtong, die Mar Menor scheidt van de Middellandse Zee. Het blauwe vlak is de Mar Menor zelf en de aardappelen er omheen symboliseren de landbouwsector. De kruizen symboliseren de dood van de binnenzee. 

Dit vind je misschien ook leuk