Traditionele Spaanse namen staan op punt van verdwijnen

door admin
Traditionele Spaanse namen staan op punt van verdwijnen

Er loopt bijna geen Spanjaard meer rond met de naam Rufinas, Tomasas of Eusebias. Ook de namen Primitivos, Eleuterios of Urbanos worden als redelijk ouderwets bestempeld. Dit zijn enkele namen die tientallen jaren geleden veelvuldig gegeven werden bij geboortes. Nu zijn het de namen die langzaam aan het uitsterven zijn. Namen die je nu te pas en te onpas in Spanje tegenkomt zijn Hugo, Nizan, Nil, Valeria, Aitana en Zoe. 

Het INE heeft onderzoek gedaan naar namen die ooit heel populair waren en nu op het punt staan te verdwijnen. Ook onderzocht het Spaanse instituut de namen die nu in de mode zijn.

Top 5 mannennamen

Het INE heeft een overzicht gemaakt van namen die binnenkort zullen verdwijnen. Het instituut heeft het aantal mannen boven de 65 jaar geteld en in deze groep kwamen de volgende namen het meest voor: Florentino, Saturnino, Segundo, Anastasio en Cipriano.

Hetzelfde deed het INE voor jongens onder de 10 jaar. De volgende vijf namen kwamen in deze groep het meest voor: Hugo, Izan, Adam, Leo en Biel.

Top 5 vrouwennamen

Uiteraard deed het INE hetzelfde voor alle vrouwen in Spanje boven de 71 jaar. De namen die in deze bevolkingsgroep het vaakst genoemd werden zijn: Felisa, Gregoria, Tomasa, Marcelina en Felipa.

Bij de Spaanse meisjes tot 10 jaar heten op dit moment de meeste meiden: Valeria, Noa, Aitana, Candela en Lola.

Tendensen

Het INE onderzocht ook de meest favoriete namen en in welke periode deze naam zo populair was. Zo waren Saturnino en Saturnina heel gewild in de jaren veertig. Tot de jaren zestig waren Benedicto en Benedicta ook heel erg hip. Daarna begonnen die namen steeds minder vaak voor te komen.

Anderzijds zijn er ook veel namen die je twintig jaar geleden nog amper hoorde en die sinds 2010 niet meer weg te denken zijn. Namen zoals Valeria, Lola, Nil en Hugo. In het oorspronkelijke artikel van het Spaanse dagblad El Diario vind je alle namen en een compleet overzicht van het onderzoek van het INE.

Dit vind je misschien ook leuk