Madrid legt verhuur vakantieappartementen aan banden

door admin
Madrid legt verhuur vakantieappartementen aan banden

Ook mag de woningbestemming van een gebouw niet worden gewijzigd. De gemeente Madrid heeft een stevige eerste stap gezet naar een verbod op toeristische appartementen voor uitsluitend commerciële doeleinden in het centrum en de omliggende wijken van de stad. Een aanpassing van de voorwaarden voor verhuur zorgt ervoor dat woningen niet langer in tijdelijke toeristenverblijven kunnen veranderen.

Aparte ingang

De eerste voorwaarde is dat een toeristenverblijf in het centrum van Madrid een aparte ingang moet hebben. Volgens berekeningen van de gemeente betekent dit in de praktijk dat 95% van de huidige toeristenflats in de stad niet wettig worden verklaard. Via platforms als Airbnb worden naar schatting tussen de 8.000 en 9.000 woningen voor toeristen aangeboden.

Volgens bronnen van de dienst duurzame stadsontwikkeling van de gemeente is de huidige situatie, waarbij allerlei problemen ontstaan omdat buurtbewoners en toeristen met elkaar moeten samenleven, niet langer houdbaar. De eis van een aparte ingang geldt voor de wijken die kampen met problemen als gevolg van een overschot aan toeristenappartementen, te weten: Centrum, Arganzuela, Retiro, Salamanca, Chamartín, Tetuán, Chamberí, Moncloa-Aravaca, Latina, Carabanchel en Usera.

Wijzigen woonbestemming

De tweede voorwaarde is dat de bestemming van een gebouw niet kan veranderen van residentieel gebruik (woning) naar tertiair gebruik (zaak). Hierdoor ontstaat inzicht in gebouwen die als hotel, hostel of toeristenappartementen worden gebruikt. De voorwaarde is van toepassing op de wijken Centrum, Chamberí, een deel van Arganzuela, Salamanca, Chamartín, Retiro en Moncloa. Het betekent volgens de gemeente echter niet dat er in deze zones geen nieuwe accommodaties mogen komen, omdat een kantoorgebouw voor hetzelfde doel kan worden omgebouwd tot een hotel.

Verdeling in drie categorieën

Het nieuwe plan verdeelt de genoemde wijken in drie categorieën al naar gelang de functie die de toeristenverblijven er hebben. In categorie 1 zitten de wijken met de meeste toeristische verblijven en in categorie 3 die met de minste. Buiten het gebied waar de beperkingen gelden, hoeven woningen geen aparte ingang te hebben omdat daar volgens de gemeente nog geen probleem met toeristenwoningen is. Integendeel, de gemeente zegt het aanbod juist meer te willen spreiden.

Woningeigenaren kunnen hun appartementen zonder vergunning blijven verhuren voor een periode van maximaal 90 dagen per jaar. Langer dan 90 dagen wordt gezien als deelactiviteit en niet als bedrijfsactiviteit.

Categorie 1 is de zone met de meeste toeristenverblijven: 6% tegenover 0,23% in de rest van de stad. Dit zijn de zes wijken van het district Centrum.

In categorie 2 vallen Chamberí en de wijken Arganzuela (Imperial, Acacias, Chopera, Delicias, Atocha en Palos de Moguer), Salamanca (Castellana, Lista, Recoletos en Goya), Chamartín (El Viso), Retiro (Ibiza, N. Jesús, Pacífico en Jerónimos) en Moncloa (Argüelles).

Categorie 3 beslaat Tetuán en de wijken Salamanca (Guindalera en F. del Berro), Chamartín (Castilla, N. España, Hispanoamérica, Prosperidad en C. Jardín), Retiro (Adelfas y Estrella), Usera (Almendrales en Moscardó), Arganzuela (Legazpi) Latina (P. del Ángel en Cármenes), Carabanchel (S. Isidro, Opañel en Comillas) en Moncloa (C. Universitaria en Casa Campo).

Overgangsperiode

Na een periode van openbare bekendmaking wordt het nieuwe huisvestingsplan door het gemeentebestuur vastgesteld: naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar. Tot die tijd geldt een in februari van dit jaar goedgekeurde opschortingsregeling. Dat betekent dat het verlenen van vergunningen voor alle vormen van toeristische verblijven (hotels, herbergen, pensions, toeristenappartementen en toeristenwoningen) een jaar wordt uitgesteld. Het gaat om gebouwen die op dit moment bestemming woning hebben in alle wijken van het district Centro (Palacio, Embajadores, Cortes, Justicia, Universidad y Sol) en de wijken Palos de Moguer (Arganzuela), Recoletos en Goya (Salamanca), Trafalgar (Chamberí) en Argüelles (Moncloa).

Dit vind je misschien ook leuk