Staartje orkaan Leslie zorgt zondagnacht voor 17 gewonden in Catalonië

door admin
Staartje orkaan Leslie zorgt zondagnacht voor 17 gewonden in Catalonië

Op diverse incidenten na in Extremadura en Castilla La Mancha veroorzaakte Leslie vooral schade in Catalonië. Na al flink te hebben huisgehouden in Portugal rond Lissabon. Hier vielen 28 lichtgewonden, moesten 61 personen worden geëvacueerd, raakten 100.000en woningen afgesloten van elektriciteit en is veel schade aan woningen, auto’s en wegen. 

In Catalonië had vooral de regio rond Tarragona last van Leslie. Bomen waaiden om, kelders liepen onder water en de rivier Sió trad buiten zijn oevers. Ruim 14.000 personen zaten een groot deel van de nacht zonder elektriciteit. Diverse wegen in Barcelona en Girona waren tijdelijk afgesloten vanwege omgewaaide bomen of modderstromen. Van de 17 gewonden liggen nog 5 personen met zwaardere verwondingen in diverse ziekenhuizen.

Noodnummer 112 kreeg 1.276 meldingen voor 982 incidenten tussen zondagmiddag en maandagochtend 10:30 uur. De meldingen betroffen mensen die vastzaten in auto’s, die melding maakten van ondergelopen kelders of delen van woningen en bedrijfsruimten, van omgewaaide bomen of van beschadigde wegen. 14.000 woningen kwamen zonder elektriciteit te zitten in Malgrat de Mar, Sant-Quierze de Besora, Blanes, Ripollet en Tivissa. 

In Zuid-Frankrijk eiste Leslie het leven van 13 personen. Hier waren de zwaarste overstromingen sinds 1891. 

Exceptioneel fenomeen

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet wordt Leslie gezien als een \’historische orkaan’ omdat het de orkaan is geweest die het dichtstbij het Iberisch Schiereiland is gekomen. Eenmaal boven land, zwakte de storm enigszins af tot ’tropische storm’. Volgens meteoroloog Ruben del Campo van Aemet ging het om een ‘exceptioneel fenomeen’ met als waarschijnlijk tropische depressie Vince in oktober  2005 als enige gelijke. Hoewel  een depressie volgens Del Campo ‘minder intens’ is als een orkaan. 

Dit vind je misschien ook leuk