Spaanse koning: ‘Zogenaamde democratie staat niet boven de wet’

door admin
Spaanse koning: 'Zogenaamde democratie staat niet boven de wet'

Felipe de Zesde sprak de volgende woorden: ‘Het is onacceptabel om een vermeende democratie boven de wet te stellen, omdat zonder respect voor de wetten er geen coëxistentie of democratie bestaat, maar slechts onzekerheid, willekeur en uiteindelijk het faillissement van de morele en maatschappelijke beginselen van de samenleving.’

Met deze woorden richtte de koning zich volgens diverse Spaanse media zonder hen direct te noemen toch tot de Catalaanse separatisten en de argumenten die zij nu ten gehore brengen tijdens het proces dat sinds 12 februari wordt gehouden in het Hooggerechtshof in Madrid. 

Bij het Wereldcongres van het Recht in Madrid kwamen ruim tweeduizend juristen uit de hele wereld bijeen. Hier nam koning Felipe, samen met zijn vrouw koningin Letizia de Wereldprijs voor Vrede en Vrijheid in ontvangst van de Wereldvereniging van Juristen. De woorden van de koning vormen volgens politiek analisten in Spanje een duidelijke verdediging van de Rechtsstaat en een uiting van respect voor de wet. 

Volgens de koning biedt het respect voor de rechtsstaat in een democratisch regime niet alleen de garantie op rechten en vrijheden, maar ook de essentiële pilaar op basis waarvan instellingen en de samenleving functioneren en de voortgang van vrede en vrijheid van de burgers worden gewaarborgd. 

Felipe acht de democratie en de rechtsstaat onafscheidelijke werkelijkheden, omdat ze samen de unieke ruimte bieden waarin een bevolking in vrijheid kan leven en ook het enige kader waarin de gelijkheid tussen burgers onderling zich kan ontwikkelen. ‘Dat er geen vrijheid bestaat zonder wetten en regels heeft men altijd geweten. Zonder wetten kan er eveneens geen democratie bestaan’, voegde hij daar nog aan toe, voordat hij Aristoteles, Cicero en Octavio Paz citeerde om zijn argumenten kracht bij te zetten. 

De koning erkende eveneens dat de Spaanse democratie met ‘ernstige en serieuze problemen’ te maken heeft, maar dat hij er desondanks van is overtuigd dat ‘het constitutionele Spanje zijn democratische kracht, zijn basisprincipes en zijn vaste en diepe overtuigingen heeft aangetoond’.

Dit vind je misschien ook leuk