Lange wachtlijsten en hoge huurprijzen studentenwoningen Galicia

door admin
Lange wachtlijsten en hoge huurprijzen studentenwoningen Galicia

Studenten aan universiteiten in Galicia hebben moeite met het vinden van een woning. Toen het collegejaar 2018-2019 ten einde was, zwierven tientallen jongeren – soms vergezeld door hun ouders – door de straten van universiteitssteden zoals Santiago op zoek naar een plek om komend collegejaar te verblijven. De daling van het aantal huurwoningen en de komst van toeristische appartementen, die veel druk uitoefenen op de huursector waardoor het aanbod drastisch is verminderd, zorgen ervoor dat studenten elk jaar meer moeite hebben om een woning te vinden om makkelijk van en naar school te reizen.

Lange wachtlijsten voor studenten

De krapte in het aantal huurwoningen leidt tot lange wachtlijsten voor studenten. Alsof de daling van het aantal huurwoningen nog niet voldoende is, weigeren steeds meer huurbazen om tijdelijke huurcontracten van 9 of 10 maanden op te stellen en wordt de minimale huurtermijn 1 jaar. Dat leidt tot hogere kosten voor de studenten die vaak niet kunnen worden opgebracht.

Veel studenten geven aan dat ‘geluk’ het sleutelwoord is bij de zoektocht naar een goede huurwoning. Begin juli kunnen studenten zich inschrijven voor een studentenwoning. Veel woningen zijn kwalitatief niet in orde en vaak zijn sommige flats praktisch onbewoonbaar. Voor deze woningen worden vaak prijzen gevraagd die niet in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning. Toch geven studenten aan dat ze zich heel gelukkig mogen prijzen als je toch een woning hebt kunnen vinden in Galicia.

Cijfers laten zelfde beeld zien

Naast deze verhalen van studenten laten ook cijfers zien dat deze situatie de realiteit is in deze autonome regio. Een woordvoerder van Fegein, de federatie van makelaarskantoren in Galicia, vertelt dat het aanbod van huurwoningen sinds het bijhouden van de cijfers in de autonome regio voor het eerst van 4.000 huurwoningen is gedaald. De daling van huurwoningen is vooral zichtbaar in Lugo, Santiago, Vigo en La Coruña.

Ook de makelaarskantoren in Galicia geven aan dat dit een lastig jaar is aangezien ze veelal afhankelijk zijn van de verhuur van woningen aan studenten. Er is nu eenmaal een daling in het aantal woningen dat beschikbaar is voor studenten. Deze situatie heeft ervoor gezorgd dat veel studenten hun sociale (online) netwerken aanspreken in hun zoektocht naar een woning. Er zijn veel berichten op Twitter en Instagram te vinden waarom studenten vragen of iemand een woning voor hen weet.

Dure woningen en lange wachtlijsten ook in rest van Spanje

Spaanse krant El País berichtte onlangs dat ook studenten aan universiteiten in Madrid behoorlijk wat geld moeten neerleggen om een woning te huren in de hoofdstad. De gemiddelde huurprijs voor een gedeelde flat in Madrid komt neer op 415 euro per maand; een stijging van 26 procent met de prijs die studenten in 2013 betaalden. Nieuwsblad Diario de León meldde afgelopen augustus dat een op de drie studenten in Spanje op dit moment op een wachtlijst staat voor een studentenwoning.

Dit vind je misschien ook leuk