Derde persoon besmet met coronavirus in Spanje

door admin
Derde persoon besmet met coronavirus in Spanje

De patiënt is inmiddels overgebracht naar een ziekenhuis in het zuiden van Tenerife en wordt hier in isolatie behandeld. Het is nog niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. Het betreft de derde coronabesmetting in Spanje; eerder al deed zich een geval voor op La Gomera en een op Mallorca. Deze twee besmette personen zijn inmiddels allebei uit het ziekenhuis ontslagen.

Het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden heeft het protocol in werking gesteld in geval van een coronavirusbesmetting. Het betreft een soortgelijk protocol dat gevolgd werd bij overige verdachte gevallen van besmetting in Spanje. Hierin is onder andere opgenomen dat bij elk verdacht geval, er altijd een tweede test wordt gedaan in het Nationaal Microbiologisch Instituut voor Gezondheid Carlos III in Madrid. Tot de uitslag bekend is, moet de geteste persoon onder supervisie en in isolatie in het ziekenhuis verblijven.

Vandaag zal de ministerraad bijeenkomen om over de situatie met het coronavirus in Spanje te praten. De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft voor vanmiddag een bijeenkomst gepland voor overleg met alle regionale ministers van Volksgezondheid.

Hotelgasten in isolatie

De gezondheidszorgautoriteiten van Tenerife hebben besloten dat de ongeveer duizend gasten van het hotel in Adeje waar de Italiaanse toerist verbleef, in isolatie in het hotel moeten blijven. De gasten in het hotel worden allemaal medisch onderzocht.

Nog geen drastische maatregelen

Gisteren nog besloot minister Salvador Illa van Volksgezondheid dat de recente toename van het aantal besmette personen in Italie geen reden was om drastische maatregelen te treffen en dat voorlopig wordt volstaan met gedetailleerde informatievoorziening op vliegvelden en in havens zodat aankomende reizigers afkomstig uit de risicogebieden en symptomen van besmetting vertonen, weten wat ze moeten doen en waar ze terecht kunnen.

Tot dusver is er nog geen sprake van intensievere grenscontroles, beperking van de doorreismogelijkheden of het meten van de temperatuur van de passagiers. Gisteren zijn experts van het Europees Centrum voor Ziektepreventie bijeengekomen om de preventieplannen van de verschillende landen te bespreken.

“Alle beslissingen die genomen worden zal in samenspraak met zowel de EU als de afzonderlijke autonome regio’s gebeuren. Eventuele maatregelen zijn al gedefinieerd voor het geval ze ook daadwerkelijk genomen moeten worden, echter voor nu zijn de deskundigen van mening dat daar nog geen reden voor is”, aldus de minister gisteren, voordat het derde geval van besmetting met het coronavirus in Spanje bekend was.

Verder meldde de Spaanse minister dat de bezorgdheid over de uitbraak van coronavirus zowel onder de bevolking als binnen het eigen ministerie is toegenomen sinds de onverwachte snelle verspreiding van besmette gevallen in Italië waar al 229 mensen besmet zijn met het virus en zeven mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Volgens Illa kan de Spaanse bevolking vertrouwen hebben in het gezondheidszorgsysteem van Spanje en de Spaanse medische professionals. De situatie in Spanje wordt continu in de gaten gehouden om de nodige maatregelen in zetten op het moment dat dat nodig blijkt.

Dit vind je misschien ook leuk