Spanje haalt deze zomer militairen terug uit Irak

door admin
Spanje haalt deze zomer militairen terug uit Irak

Het betrof opleidingsactiviteiten voor Iraakse militairen en politieagenten. Sinds hun komst in 2015 hebben de Spaanse militairen in Irak 17 legerbrigades en 10 politiebrigades opgeleid. De Spaanse koning Felipe VI, die vorig jaar een bezoek bracht aan Besmayah, bracht in een videoboodschap zijn felicitaties over voor het bereikte succes in Irak.  

Het Spaans ministerie van Defensie is eveneens bezig met de voorbereidingen om de laatste militairen terug te halen uit Afghanistan. Dat moet eind dit jaar of begin volgend jaar gebeuren. 

De trainingsactiviteiten in Irak werden op 3 januari dit jaar gestaakt, nadat de Iraakse generaal Qasem Saleimani omkwam bij een Amerikaanse luchtaanval. De Spaanse basis werd medio maart aangevallen door een Sjiitische militie waarbij geen van de militairen gewond raakte. Daarna legde de coronapandemie alles stil en keerden al 200 militairen tijdelijk terug naar Spanje.   

Legerbronnen melden dat de volgende Spaanse missie in Irak zal bestaan uit het terughalen van het materiaal en het overdragen van de faciliteiten aan de Iraakse autoriteiten. Na het terugtrekken van de militairen zal in Irak de Task Force Toro achterblijven, bestaande uit 80 militairen van de luchtmobiele brigade van de landmacht (Famet) op de basis van Taji, 30 kilometer van Bagdad. De meeste helikopters komen mee terug naar Spanje voor een moderniseringsoperatie. 

Einde missie Afghanistan

Als gevolg van het akkoord dat de VS gesloten heeft met de taliban om binnen veertien maanden alle buitenlandse troepen uit Afghanistan terug te trekken, keren de Spaanse militairen rond de jaarwisseling terug. Dat zal in ieder geval ruim voor mei 2021 zijn, als de afgesproken veertien maanden verstreken zijn. 

In 2002 arriveerden de eerste Spaanse militairen in Afghanistan. In 2003 kwamen 62 van hen om bij een ongeluk met een Yak-42, de grootste ramp voor het Spaanse leger in vredestijd. De militairen kwamen om nadat ze hun missie al hadden afgerond en op hun terugweg naar Spanje waren. Bij een tussenlandingspoging crashte het toestel tegen een berg en vloog in brand. 

Nadat door de coronapandemie de trainingsactiviteiten in Afghanistan stil kwamen te liggen, keerde al de helft van de in totaal 65 Spaanse militairen tijdelijk terug naar huis. De terugkeer van de andere helft is nu in voorbereiding. 

Dit vind je misschien ook leuk