Nieuwe website met observaties van alle diersoorten uit de Pyreneeën

door admin
Nieuwe website met observaties van alle diersoorten uit de Pyreneeën

Op de website www.faunapyr.eu zijn observaties te vinden van alle vogelsoorten, zoogdieren, reptielen, amfibieën, vlinders en libellen aan beide zijden van de Pyreneeën. De website maakt onderdeel uit van het project Faunapyr, waarbij het Bioreservaat Ordesa-Viñamala sinds 2018 aangesloten is. Voor het project is in het kader van ondersteuning voor Natura 2000 (Europees netwerk voor beschermde natuurgebieden) en Biodiversiteit een budget van 76,5 duizend euro toegekend door de Europese subsidieregeling Interreg.  

Volgens de regioregering van Aragón maakt de website een bijzonder deel van het levend erfgoed toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd in de biodiversiteit van de Pyreneeën, en ondersteunt het project het behoud van biodiversiteit, het faunbeheer, het ecotoerisme en de duurzame ontwikkeling. 

De website beschikt over een database waarin het voorkomen van duizenden diersoorten kan worden geraadpleegd, onderverdeeld in gebieden van tien vierkante kilometer. Een aantal gebieden maakt onderdeel uit van het Red Natura 2000 (Europees netwerk van beschermde natuurgebieden) of van beschermde leefgebieden voor vogels. Op de website is informatie te vinden vanaf 1970 tot nu.  

Uitbreiding met verplaatsingsroutes en onderwijsprogramma’s

De dierobservaties zijn geregistreerd en bijeengebracht door de regionale autoriteiten, waaronder de regioregering van Aragón en Nationaal Natuurpark van Ordesa y Monte Perdido en diverse wetenschappelijke instellingen en projecten. Ook wordt gewerkt aan een weergave van de verplaatsingsroutes van de dieren, vanaf de Valle de Tena naar Nationaal Natuurpark Ordesa y Monte Perdido en aan verschillende educatieve programma’s, om bij een zo groot mogelijke groep mensen interesse te wekken voor dit grootschalige en bijzondere ecosysteem. 

Dit vind je misschien ook leuk