Spanje zet eerste stap richting 6G-netwerk

door admin
Spanje zet eerste stap richting 6G-netwerk

Hoewel begin deze maand bekend werd dat Telefonica van start gaat met het uitrollen van het 5G-netwerk in Spanje – waardoor 75 procent van de Spaanse bevolking binnen vier maanden zal beschikken over 5G – schreef de Spaanse nieuwssite Voz Populí maandag dat de Spaanse regering al bezig is met de opvolger, het 6G-netwerk.

6G zorgt voor nog sneller en innovatiever netwerk

Zoals bij elke nieuwe generatie van mobiele telefonie zal het verbeteren van de verbindingssnelheid centraal staan. 5G streeft naar het bereiken van 1GB aan snelheid, bij de opvolger 6G zal deze snelheid exponentieel worden vermenigvuldigd naar 1 TB. Spanje wordt gezien als een van de meest ontwikkelde landen binnen Europa op het gebied van telecommunicatie en zal daarom als een van de eerste landen de komst van het 6G-netwerk gaan voorbereiden.

Bekostiging uit Europese fondsen

Binnen het plan ‘España Digital 2025′ wordt de voorbereiding van een 6G-netwerk in Spanje aangekondigd met behulp van Europese fondsen. Binnen nationale programma’s zullen aanvullende acties worden uitgerold. De Europese Unie laat weten in 2021 de eerste stappen te gaan zetten rondom 6G. Zonder de voltooiing van 5G af te wachten, formuleert de EU al het doel en de noodzaak om te starten met het onderzoeken en ontwikkelen van 6G-technologie in Europa.

Wat is 6G?

Nu al wordt duidelijk dat de bestaande frequentie binnen het 5G-netwerk niet lang voldoende zal zijn om de stijgende vraag naar stabiele draadloze communicatie te bedienen. 5G moet voor gebruikers een minimale snelheid van 100 MBit/s (overal in het netwerk) brengen. Logischerwijs zal het 6G-netwerk een verbetering zijn. Niet alleen de snelheid zal worden verhoogd naar 1 TB, ook zal er meer mogelijk zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Hoewel Spanje volgend jaar al de eerste stappen wil zetten in de voorbereiding op 6G, wordt deze zesde generatie niet eerder verwacht dan tussen 2030 en 2035.

Dit vind je misschien ook leuk