Noodweer Spanje leidt tot politiek gesteggel

door admin
Noodweer Spanje leidt tot politiek gesteggel

Een paar minuten nadat de burgemeester van de Spaanse hoofdstad uitsprak zijn stad mogelijk als rampgebied te verklaren, stak minister Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken daar een stokje voor met de opmerking dat er geen belangrijke schade is aan openbaar of particulier bezit. Bovendien bestaat er geen ‘rampgebiedverklaring in Spanje’. Slechts de ‘verklaring van ‘zwaar getroffen zone’ is mogelijk als gevolg van een noodsituatie als burgers beschermd of gered moeten worden. 

Inwoners van de stad en regio ontwaakten zondag in een witte wereld waar inmiddels diverse wegen weer begaanbaar waren. De treinen begonnen ’s middags weer te rijden en op de luchthaven Barajas werden de activiteiten beetje bij beetje hervat. Madrilenen werd desondanks dringend afgeraden de auto in te stappen als dat niet om strikt noodzakelijke redenen was. Op zondag zat premier Pedro Sánchez een vergadring voor met de hulpdiensten en burgerbescherming op de burelen van het ministerie van Binnelandse Zaken, samen met minister Ábalos van Transport.

Afwezige president

De Partido Popular beschuldigde de premier ervan pas twee dagen na de sneeuwstorm op de foto te staan en zich te interesseren voor de ontstane situatie. Hij zou ook pas rond 16 uur op zaterdag de zwaarst getroffen regio’s hebben gebeld. Dat was volgens de oppositie 24 uur nadat het zwaarste noodweer van de afgelopen 50 jaar begon. ‘De koning belde eerder dan de president’, zo klonk het. 

De oppositie dankte na de kritiek op de regering uitvoerig de hulpdiensten voor hun werk en deelden foto’s op hun sociale media kanalen van de burgemeester van Madrid terwijl hij een in de sneeuw vastgelopen auto duwde. De meest gedeelde boodschap was ‘Uno sobre el terreno y otro en todoterreno’ (een op de grond en de ander in een terreinwagen) waarbij foto’s geplaatst waren van Almeida die de auto uit de sneeuw probeerde te duwen en van Pedro Sánchez die uit een terreinwagen stapte.

Pablo Casado ruimt wel sneeuw

De leider van de Partido Popular deed ook mee met de polemiek en presenteerde zich als politiek leider die hulp biedt. Hij bood aan sneeuw te ruimen die de toegang tot verschillende gezondheidscentra in de stad bemoeilijkte. Met een sneeuwschuiver in zijn hand ging hij op de foto (zie foto op deze pagina). Vervolgens kwam daar de tekst bij dat de Spaanse president niet meer deed dan een Tweet plaatsen. 

Vanuit de PSOE werd het handelen van Pedro Sánchez verdedigd door te benadrukken hoe de premier voortdurend in direct contact stond met de hulpdiensten en diverse gemeentebesturen. 

Dit vind je misschien ook leuk