Drie en een half miljoen Spanjaarden lijden aan energiearmoede

door admin
Drie en een half miljoen Spanjaarden lijden aan energiearmoede

Energiearmoede is een breed probleem in Europa aangezien miljoenen inwoners zich geen goed thermisch comfort binnenshuis kunnen veroorloven. Volgens de Spaanse nieuwssite Cadenaser gaat het om minstens 34 miljoen Europeanen maar andere bronnen melden dat tussen de 50 en 125 miljoen Europeanen hiermee te maken hebben.

Energiearmoede het grootst in drie Spaanse regio’s

Feit is dat 3,5 miljoen Spanjaarden (7,6 procent van de Spaanse bevolking) zich in de winter geen verwarming kunnen veroorloven. De Spaanse regio’s waar mensen het meest lijden aan energiearmoede zijn Castilië-La Mancha, Extremadura en Navarra volgens cijfers van het Ministerie van Ecologische Overgang. Volgens het ministerie waren er in 2016 een miljoen meer Spanjaarden die ’s winters hun huizen niet warm kregen.

Zorgen over verwarming in wijken Madrid

De Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC) heeft onlangs de gegevens in Madrid – de regio die het zwaarst wordt getroffen door storm Filomena – bestudeerd. Op dit moment bevinden 215.000 huishoudens van de Spaanse hoofdstad zich in een kritieke situatie. Voornamelijk in de Madrileense wijken Torres Garrido-Pan Bendito, Picazo, Villaverde Alto Este, Villaverde Alto Sur, San Cristóbal en Amposta is de verwarmingsinstallatie er slecht aan toe.

Volgens een onderzoeksrapport van het CSIC wordt energiearmoede voornamelijk geconstateerd in oudere gebouwen (gebouwd voor 1979) in kwetsbare wijken. In veel gevallen gaat het om huishoudens met een laag inkomen die geen mogelijkheden hebben om te bezuinigen op hun uitgaven en vervolgens worden gekort op hun energiebehoeftes. De oorzaken van energiearmoede is te vinden in de hoge werkloosheid, veel ouderen met lage pensioenen en de hoge kosten van de energierekening.

Oplossing energiearmoede te vinden in aanpak vanuit Europa

Onderzoeker José Manuel Gómez Giménez van de Polytechnische Universiteit van Madrid legt uit dat het noodzakelijk is om na te denken over hersteloperaties in steden voor een zogenaamde groene transformatie van de bouwsector. Hiervoor is nota bene geld beschikbaar uit Europese fondsen.

Om dit probleem stukje bij beetje op te lossen is in de Europese Green Deal-overeenkomst een belangrijk initiatief opgenomen om de energie-efficiëntie in de bouwsector te bevorderen en ervoor te zorgen dat ook sociaal achtergestelde huishoudens niet langer te maken hebben met energiearmoede.

Dit vind je misschien ook leuk