Tientallen dorpen Spanje tijdens koudegolf volledig afgesloten

door admin
Tientallen dorpen Spanje tijdens koudegolf volledig afgesloten

De hoeveelheid sneeuw die de afgelopen week in Spanje is gevallen is historisch te noemen. Inwoners van Spanje weten niet wat ze zien en veel van hen genieten dan ook volop van de sneeuwpret samen met hun kinderen. Dat zoveel sneeuw ook een keerzijde heeft, weten enkele duizenden inwoners uit tientallen dorpen in Spanje maar al te goed.

Dorpen Madrid terug naar de Middeleeuwen

Het leek wel een episode uit de Middeleeuwen in dorpen in de Madrileense regio. Vanwege storm Filomena en de hevige sneeuwval werden hele dorpen afgesloten van gas, elektriciteit en soms ook stromend water. Inwoners van Villanueva de Bogas, een dorp op 40 kilometer van Toledo met 700 inwoners, waren midden in de kougolf volledig afgesloten van de buitenwereld. Er was geen elektra en mensen hielden zichzelf warm met veel lagen kleding, dekens en hadden de kaarsen aan. Vrijdagavond viel de elektriciteit uit en het duurde maar liefst 60 uur voordat dit weer werd hersteld.

Ook in Cañada Real in de regio Madrid werden de 7.000 inwoners, waaronder 2.000 kleine kinderen, overvallen door de sneeuw en kwamen zonder gas, water en elektra te zitten. De gemeente bood de inwoners een tijdelijke opvang maar vanwege de pandemie durfden veel van hen hier geen gebruik van te maken.

Aragón

Enkele plaatsen in Aragón, zoals Anadón, Maícas en Blesa en kleinere omliggende dorpen, waren de afgelopen week ook enkele dagen volledig afgesloten van de rest van Spanje. Geen elektriciteit, geen telefoon, geen verwarming, en dat middenin een periode waarin in Spanje kouderecord na kouderecord wordt gebroken.

Inwoners meldden dat sommige dorpen niet meer konden worden bereikt door sneeuwschuivers en dat reparateurs de kabels en verbindingen maar lastig konden herstellen. Gelukkig zorgden inwoners van veel Spaanse dorpen voor de ouderen en kwetsbaren door het brengen van dekens en eten. Autoriteiten melden dat alle aansluitingen inmiddels weer zijn hersteld hoewel sommige inwoners claimen dat er nog wel sprake is van ‘storingen’.

Dit vind je misschien ook leuk