Hierin wordt ook geconcludeerd dat in Spanje slechts 60 kilo afval per hoofd van de bevolking wordt teruggewonnen door verbranding. Dit is veel lager (54%) dan het Europese gemiddelde dat oploopt tot 133 kilo per persoon.

Andere conclusies zijn dat traditionele bedrijven 60% minder afval produceren dan supermarkten. Daarbij neemt 66% van de klanten in restaurants hun restjes mee naar huis omdat 87% van hen afval als ‘een echt probleem’ beschouwt.

"Het meeste afval wordt gegenereerd tijdens de distributie- en consumptiefase", staat in het rapport. Een van de co-auteurs van het onderzoek en professor aan de EAE Business School in Madrid, Emilio Sánchez de Rojas, benadrukt dat de studie de ‘behoefte’ en het ‘potentieel’ van Spanje om de hoeveelheid geproduceerd afval te blijven verminderen aantoont. Met name om het afvalbeheer te verbeteren.

Sánchez de Rojas zegt: ‘Een van de voordelen van het probleem van voedselverspilling is dat het relatief eenvoudig aan te pakken is. We kunnen namelijk allemaal kiezen voor een meer verantwoorde consumptie en zo bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen’.

Wat betreft het lagere volume afval van traditionele winkels in vergelijking met supermarkten, geeft het onderzoek aan dat het afvalpercentage - het verschil tussen het totaal van weggegooid voedsel en dat van gekocht voedsel - 4,7 procent is, een tiende meer dan een jaar geleden.

De producten met de meeste verspilling zijn fruit (30,8%), groenten (13,5%) en zuivel (12,6%). Twee soorten voedsel blijken vaker in de prullenbak terecht te komen. De eerste zijn fruit en groenten, bijvoorbeeld een misvormde wortel of een te kleine appel. Ten tweede gaat het om ingeblikte producten, granen, zuivelproducten en bederfelijke waar waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is en dat daarom moet worden weggegooid.

Bewustwording en rationele consumptie

De onderzoekers vinden dat het beleid ten aanzien van de etikettering moet worden herzien om verwarring over houdbaarheidsdata te voorkomen. Een andere essentiële stap om voedselverspilling te voorkomen zou moeten zijn dat mensen zich bewuster worden van een rationele consumptie thuis. Een beter voorraadbeheer kan veel verspilling voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in de horecasector meer voedselverspilling voorkomt. 70% van de restauranthouders gaf toe dat klanten het meeste afval produceren doordat ze niet hun bord leeg eten of glas leeg drinken. 9% gaf aan dat het grootste deel van hun afval werd gegenereerd in niet-opgeslagen en ongebruik voedsel, gevolgd door 4% dat verloren gaat tijdens de bereiding van gerechten.

Een deel van de restauranthouders gaf aan dat werknemers altijd etensrestjes kunnen meenemen, of dat deze worden gebruikt voor eten voor de medewerkers. Of ze maken er kleine tapas van voor klanten die een drankje bestellen.

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op maandag 8 maart 2021
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

SPANJE

Onderzoek: Spanjaard genereert minder afval dan gemiddelde Europeaan

Uitgegeven: zondag 21 februari 2021 15:45
Laatst gewijzigd: zondag 21 februari 2021 15:45

MADRID - Spanjaarden produceren 442 kilo afval per persoon per jaar. Dat is 9 procent minder dan het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit het onderzoek 'Het probleem van voedselverspilling'.

voedselverspilling spanje
© Stock

Hierin wordt ook geconcludeerd dat in Spanje slechts 60 kilo afval per hoofd van de bevolking wordt teruggewonnen door verbranding. Dit is veel lager (54%) dan het Europese gemiddelde dat oploopt tot 133 kilo per persoon.

ADVERTENTIE

Andere conclusies zijn dat traditionele bedrijven 60% minder afval produceren dan supermarkten. Daarbij neemt 66% van de klanten in restaurants hun restjes mee naar huis omdat 87% van hen afval als ‘een echt probleem’ beschouwt.

"Het meeste afval wordt gegenereerd tijdens de distributie- en consumptiefase", staat in het rapport. Een van de co-auteurs van het onderzoek en professor aan de EAE Business School in Madrid, Emilio Sánchez de Rojas, benadrukt dat de studie de ‘behoefte’ en het ‘potentieel’ van Spanje om de hoeveelheid geproduceerd afval te blijven verminderen aantoont. Met name om het afvalbeheer te verbeteren.

Sánchez de Rojas zegt: ‘Een van de voordelen van het probleem van voedselverspilling is dat het relatief eenvoudig aan te pakken is. We kunnen namelijk allemaal kiezen voor een meer verantwoorde consumptie en zo bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen’.

Wat betreft het lagere volume afval van traditionele winkels in vergelijking met supermarkten, geeft het onderzoek aan dat het afvalpercentage - het verschil tussen het totaal van weggegooid voedsel en dat van gekocht voedsel - 4,7 procent is, een tiende meer dan een jaar geleden.

De producten met de meeste verspilling zijn fruit (30,8%), groenten (13,5%) en zuivel (12,6%). Twee soorten voedsel blijken vaker in de prullenbak terecht te komen. De eerste zijn fruit en groenten, bijvoorbeeld een misvormde wortel of een te kleine appel. Ten tweede gaat het om ingeblikte producten, granen, zuivelproducten en bederfelijke waar waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is en dat daarom moet worden weggegooid.

Bewustwording en rationele consumptie

De onderzoekers vinden dat het beleid ten aanzien van de etikettering moet worden herzien om verwarring over houdbaarheidsdata te voorkomen. Een andere essentiële stap om voedselverspilling te voorkomen zou moeten zijn dat mensen zich bewuster worden van een rationele consumptie thuis. Een beter voorraadbeheer kan veel verspilling voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in de horecasector meer voedselverspilling voorkomt. 70% van de restauranthouders gaf toe dat klanten het meeste afval produceren doordat ze niet hun bord leeg eten of glas leeg drinken. 9% gaf aan dat het grootste deel van hun afval werd gegenereerd in niet-opgeslagen en ongebruik voedsel, gevolgd door 4% dat verloren gaat tijdens de bereiding van gerechten.

Een deel van de restauranthouders gaf aan dat werknemers altijd etensrestjes kunnen meenemen, of dat deze worden gebruikt voor eten voor de medewerkers. Of ze maken er kleine tapas van voor klanten die een drankje bestellen.

© Redactie
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Spanje Nieuws

  • Inwoners Jaén protesteren tegen institutionele achterstelling
  • Help de vlinderkinderen van Debra door de pandemie heen
  • Zweedse sporttrend populair in natuurgebied Spanje
  • Guarda Civil werft jonge agentes via TikTok-filmpjes
  • Spaanse Primera División weer spannend?
  • Investeren door Spaanse auto's te importeren
  • Welke cryptovaluta zijn populair in Spanje?
  • Deze zomer heeft de EU een Europees vaccinatiepaspoort
  • Lockdown Spanje resulteert in historisch lage geboortecijfers
  • Internationale Vrouwendag wordt ook in Spanje gevierd
  • De meest bezochte dorpjes van Spanje in 2020
  • Tot 10 jaar recht op reparatie voor elektrische apparaten in Spanje
  • Welke Spaanse supermarkt verkoopt beste tortilla van eigen merk?
  • Spanje vernietigt duizend ETA-wapens tijdens ceremonie
  • Spanje krijgt eerste accufabriek voor elektrische auto’s
  • EU maant Spanje te stoppen met flexibele arbeidscultuur
  • Groot tekort sociale huisvesting in Spanje
  • Voorstel coronamaatregelen Semana Santa in Spanje bekend
  • Toerisme eist actie van Spaanse regering met zomer voor de deur
  • Podemos en nationalistische partijen willen meer erkenning voor regionale talen
  • De laatste vier in de Copa del Rey
  • Spaanse prinsessen stiekem gevaccineerd in Abu Dhabi
  • Spaanse prinses Leonor en Nederlandse Alexia naar zelfde school in Wales
  • Wanneer vervallen verkeersboetes in Spanje?
  • Haalt Spanje tegen de zomer de vaccinatiedoelen?

Zakennieuws

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat een Europees vaccinatiepaspoort of -certificaat er nog dit jaar komen. Na een overleg van de regeringsleiders van EU-landen is besloten dat er voor de zomer een vaccinatiepaspoort ingevoerd wordt.

Top 5 Meest gelezen

  1. Duurste brood ter wereld komt uit Spanje
  2. Investeren door Spaanse auto's te importeren
  3. Zweedse sporttrend populair in natuurgebied Spanje
  4. Deze zomer heeft de EU een Europees vaccinatiepaspoort
  5. Welke cryptovaluta zijn populair in Spanje?

Zorg-welzijn

2019 was al het jaar met het laagste aantal geboortes (360.617) sinds in 1941 deze gegevens werden bijgehouden. Afgelopen december en januari lieten nog eens een extra daling zien van 23% (13.141) ten opzichte van het aantal geboortes in het voorgaande jaar.

© 2021 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS