Wanneer vervallen verkeersboetes in Spanje?

door admin
Wanneer vervallen verkeersboetes in Spanje?

Met andere woorden, bestuurders in Spanje die een boete hebben gekregen, hebben een kans dat zij die niet hoeven te betalen. Dat is het geval als de DGT de overtreders niet binnen de vereiste tijd in kennis stelt van de boete. De verkeersdienst heeft drie manieren om de overtreder van de boete op de hoogte brengen. Allereerst via het bekende papiertje achter de ruitenwisser; ten tweede via een brief die op de deurmat; en ten derde via een kennisgeving op de mobiele telefoon. 

Ernst van de boete

Een boete voor te hard rijden of fout parkeren, hoeft, als de kennisgeving na het wettelijk vastgestelde tijdstip binnenkomt, niet betaald te worden. Hoelang deze periode precies is hangt af van de ernst van de boete, want die kan gering, ernstig of zeer ernstig zijn. Voorbeelden van ernstige overtredingen zijn bijvoorbeeld het overschrijden van de maximumsnelheid of onregelmatig inhalen.

Wet op de verkeersveiligheid

In artikel 112, lid 1 van de wet op de verkeersveiligheid legt de DGT precies uit hoe lang het duurt voordat de sanctie verjaart:‘de verjaringstermijn voor de in deze wet bedoelde overtredingen bedraagt drie maanden voor lichte overtredingen en zes maanden voor zware en zeer zware overtredingen. De verjaringstermijn vangt aan op de dag waarop de feiten zijn gepleegd.’

Bezwaar en korting mogelijk

Als een overtreder niet binnen deze termijnen in kennis is gesteld van de boete, hetzij door het DGT hetzij door andere bevoegde autoriteiten, hoeft de boete niet betaald te worden. In het merendeel van de gevallen komt de kennisgeving op tijd binnen. Wie het dan niet eens is met de boete heeft 20 kalenderdagen de tijd om de beschuldiging te weerleggen. Wie wel betaalt, en dit ook nog snel doet, hoeft slechts de helft van de boete te betalen; het bedrag dat op de boete staat vermeld kan met 50% worden verminderd.

Dag van de overtreding bepalend

In ieder geval is het handig om te weten dat, volgens de verkeerswet, de meldingstijd vanaf de dag van de overtreding begint te tellen. De DGT en de autoriteiten hebben de mogelijkheid om deze periode voor ten hoogste een maand onderbreken terwijl zij de identiteit of het adres van de overtreder nagaan.

Maar, zoals hierboven uiteengezet, komen de kennisgevingen in de regel aan en hebben de autoriteiten een termijn van vier jaar om te innen wat wordt geëist. Als ook het rijbewijs wordt ingetrokken betreft de periode één jaar.

Inzicht via de app MiDGT

Kortom, wie een boete van de DGT niet wil betalen, moet wachten of er, afhankelijk van de ernst van de overtreding, binnen drie of zes maanden een kennisgeving binnenkomt. Om zeker te zijn van de stand van zaken is het gebruik van de app MiDGT aan te bevelen. 

Dit vind je misschien ook leuk