Griekenland en Turkije vormen ’toeristische dreiging’ voor Spanje

door admin
Griekenland en Turkije vormen 'toeristische dreiging' voor Spanje

‘Waar blijft deze boodschap vanuit Spanje?’, vragen velen zich af. Vorig jaar na de algemene lockdowns was Spanje rijkelijk laat met het wereldkundig maken dat het land een veilige bestemming was voor toeristen. Andere landen gingen Spanje voor en kaapten daarmee een behoorlijk toeristisch marktaandeel voor Spanje weg.

Een jaar later lijkt hetzelfde te gebeuren, schrijft nieuwssite El Español dinsdag. Wederom zijn landen zoals Griekenland en Turkije er dit jaar vroeg bij om buitenlandse toeristen te overtuigen van dat er alles aan wordt gedaan om veilige vakanties te bieden. Ondertussen is de Spaanse overheid vooral hard bezig met de vaccinatiecampagne. 

Toeristische sector hekelt terughoudendheid 

Vicevoorzitter Zoreda van de toeristische alliantie Exceltur hekelt deze terughoudendheid van de Spaanse regering. Griekenland gaf toeristen zelfs een harde datum van 14 mei waarop het seizoen weer gaat beginnen. Toeristen die zijn gevaccineerd, antistoffen hebben of negatief zijn getest op Covid-19 zijn vanaf dan van harte welkom.

Turkije geeft een soortgelijke boodschap af en garandeert veilige vakanties door alle werknemers in de Turkse toeristische sector te vaccineren voor de start van het zomerseizoen.

Onzekerheid in boodschap van Spaanse ministers

Spanje zegt toeristen ‘met open armen’ te verwelkomen zodra er weer gereisd mag worden. Wanneer dat is, wordt niet duidelijk met onzekerheid tot gevolg. Waar Sánchez eerder aangaf dat 70 procent van de bevolking in Spanje voor de zomer gevaccineerd zou zijn, meent hij dat doel nu te bereiken aan het einde van augustus. Dus aan het einde van het normale hoogseizoen.

Minister Reyes Maroto van Toerisme verwacht dit jaar de helft van de recordhoeveelheid van 84 miljoen buitenlandse toeristen in 2019 te kunnen verwelkomen. Het bereiken van dit doel is echter afhankelijk van de levering van vaccins en het tempo van vaccineren.

Toeristen laten Spanje links liggen

Exceltur laat weten dat als Britten, de belangrijkste doelgroep voor het toerisme in Spanje, gevaccineerd zijn en na 17 mei weer naar het buitenland op vakantie mogen zij eerder zullen kiezen voor een Covid-vrij land en niet voor Spanje, waar pas aan het einde van het seizoen de situatie onder controle zal zijn.

Zoreda geeft aan dat Spanje de afgelopen jaren juist heeft geprofiteerd van het buitenlands toerisme ten koste van andere landen aan de Middellandse Zee zoals Turkije, Egypte en Tunesië, omdat de veiligheid daar niet overal gegarandeerd kon worden na reeksen van terroristische aanslagen. Nu kunnen toeristen een voorkeur geven aan deze landen omdat nu juist Spanje de veiligheid nog niet hardop durft te garanderen. 

Gebrek aan duidelijke boodschap voor heel Spanje

De toeristische sector vindt dat de Spaanse overheid een grotere rol zou moeten spelen om buitenlands toerisme te promoten omdat deze sector juist erg veel verlies heeft geleden door de coronapandemie. Er zijn wel enkele lokale initiatieven, maar een centrale aanpak vanuit de regering blijft uit. Onzekerheid blijft de boventoon voeren in Spanje.

Internationaal toerisme op 30 tot 50 procent van normaal niveau

De Spaanse Onafhankelijke Autoriteit voor Fiscale Verantwoordelijkheid (AIReF) schatte eerder al in dat het internationale toerisme in de zomer van 2021 een niveau tussen de 30 en 50 procent van een normaal seizoen zou kunnen bereiken. Tegen het einde van 2021 zou dat kunnen oplopen tot 60 a 70 procent. Volledig herstel verwacht AIReF niet voor 2022.

Dit vind je misschien ook leuk