Alles of niets voor Partido Popular bij komende verkiezingen Madrid

door admin
Alles of niets voor Partido Popular bij komende verkiezingen Madrid

Het uitroepen van de vervroegde verkiezingen betekent voor de huidige PP-president Isabel Díaz Ayuso straks een glansrijke overwinning of een pijnlijke historische nederlaag. Als dat laatste gebeurt zal de Partido Popular na 26 jaar het bestuur over de regio Madrid moeten afstaan. Ook voor de nationale PP-leider Pablo Casado zou dit een immense teleurstelling zijn, omdat de toegenomen populariteit van zijn partij voor een groot deel te danken is aan het succes van Ayuso in Madrid. 

Mogelijke zwaai naar rechts met Vox

Als Ayuso geen absolute meerderheid behaalt en er een coalitie met de extreemrechtse partij Vox komt, zal haar beleid een flinke zwaai naar rechts maken. Als regiopresident zal ze grote kans maken om de nationale partijleider Casado op te volgen als deze laatste de landelijke verkiezingen opnieuw niet naar zich toe weet te trekken. In het onwaarschijnlijke geval dat Ayuso de verkiezingen niet wint zal dat voor de conservatieven zowel op nationaal als regionaal niveau een onberekenbaar verlies betekenen. 

Vox voor het eerst aan de macht in Spanje?

Vox is zich ondertussen aan het beraadslagen over een strategie om vanaf de zijlijn het rechtste deelbestuur te steunen, maar liever nog ziet de partij een actieve rol in het toekomstige regiobestuur. Nu er geen derde coalitiepartij meer in beeld is, staat partijleider Rocío Monasterio te trappelen om samen met Díaz Ayuso de leiding te nemen over de regio Madrid. Als de PP-Vox-coalitie een feit wordt, zal de extreemrechtse partij voor het eerst in haar geschiedenis een plaats krijgen binnen een regionale regering in Spanje.  

Centrumrechts verdwijnt volgens peilingen van toneel 

Een centrumrechts geluid dreigt helemaal uit het politieke beeld te verdwijnen: uit de laatste peilingen blijkt dat Ciudadanos, de partij die geleid wordt door Edmundo Bal, de 5 procent niet zal gaan halen die nodig zijn om toe te treden tot het regionale parlement. De midden-partij lijkt nu de slechtste kaarten in handen te hebben en te zijn uitgespeeld na de komende verkiezingsronde. 

De linkse partijen ruiken hun kans om voor het eerst in 26 jaar de macht over de regio Madrid in de wacht te slepen. Unidas Podemos-leider Pablo Iglesias gaf zelfs voor deze mogelijkheid zijn positie als vicepresident van Spanje op. Hij wil koste wat het kost voorkomen dat er een coalitie van rechts met ultrarechts komt in Madrid. Vlak na zijn aftreden als vicepresident leek Podemos in Madrid boven de magische 5 procent te komen, maar in de laatste peilingen is de partij weer teruggezakt. 

Más Madrid heeft kans grootste links partij te worden

PSOE-presidentskandidaat Ángel Gabilondo heeft op zijn beurt een beleid uitgestippeld waarmee hij de vele nederlagen van zijn partij in Madrid hoopt goed te maken. Hoe succesvol dat zal zijn is maar zeer de vraag want de socialisten worden ook van links bedreigd door de steeds populairder geworden partij Más Madrid, die zich een aantal jaar geleden afsplitste van Podemos. Volgens de laatste peilingen heeft Más Madrid zich inmiddels vlak achter de PSOE geplaatst. Het is zelfs niet onwaarschijnlijk dat de populaire partij onder leiding van Mónica García aanstaande dinsdag de meeste stemmen van de linkse kiezer zal binnenhalen.  

Dit vind je misschien ook leuk