Filmfestival San Sebastián kiest voor lokale en duurzame mode

door admin
Filmfestival San Sebastián kiest voor lokale en duurzame mode

Het internationale filmfestival dat wordt gehouden van vrijdag 17 september tot zaterdag 25 september, zet zich dit jaar in voor lokale en duurzame kleding. 22 Baskische bedrijven, ontwerpers en stylisten zullen de presentatoren, actrices, acteurs en regisseurs op duurzame wijze kleden voor de gala’s van de 69e editie. Het project ‘Dressing the Stars of Zinemaldia 2021‘ is een initiatief van de provinciale afdelingen van Milieu en Cultuur van Gipuzkoa, het Filmfestival zelf, de gemeente San Sebastián en de Baskische regering. 

Veertig bedrijven uit Gipuzkoa, Biskaje, Álava en Navara schreven zich in op de openbare aanbesteding van de Provinciale Raad, waarvan er na een zorgvuldige analyse 22 overbleven die aan het initiatief zullen deelnemen. Hiervan komen er 19 uit Gipuzkoa, één uit Biskaje, één uit Alava en één uit Navarra, en twee behoren specifiek tot de Sustainable Fashion Cluster.

Uitverkoren bedrijven en ontwerpers

De uitverkoren bedrijven en ontwerpers zijn: Adriana Astiazaran, AEG Professional Innovation School, Álex Vallejo Joyeros, Amagoia Etxeberria, Amaia Albes, Ana Loreto Martín, Charo Casteres, Matsu Studio, Eli-two (GK Green Fashion), Getary, Isabel Astiazaran, Isabel Zapardiez, Javi Pérez Chalbaud, Munoa Sieraden, Loreak Mendian (GK Green Fashion), Maialen Campaña, Mihdu, Minimil, Miren Arruabarrena Zapirain, Sophie et Voila, Torrubia & Torrubia en Unai Fernández.

“Het groene herstel” 

De afgevaardigde van Milieu, José Ignacio Asensio, benadrukte dat “dit een akkoord is om duurzame lokale mode te promoten” en dat “overheidsinstellingen alle sectoren moeten ondersteunen en in het bijzonder de lokale mode, lokale werkgelegenheid en handel”. Hij voegde toe: “We moeten deze kans ook aangrijpen om een ​​nieuw normaal, een nieuwe groene economie op te bouwen: het ‘groene herstel”.

“Dubbele culturele expressie”

De gedeputeerde voor Cultuur, Harkaitz Millán zei dat “mode een vorm van dubbele culturele expressie is, enerzijds vanuit het oogpunt van de maker en wat hij wil overbrengen met zijn ontwerpen, en aan de andere kant de expressie van de persoon die de kleding en accessoires draagt ​​en zijn of haar manier van communiceren”.

Voglens de directeur van Zinemaldia, José Luis Rebordinos, is “het niet alleen een genoegen is om bij te dragen aan de internationale zichtbaarheid van de Baskische mode”, maar is het ook “een verplichting om dit te doen in termen van duurzaamheid”. Hij wees op het rapport over de milieu-impact van het filmfestival dat een paar dagen geleden werd gepresenteerd en de toezeggingen van de organisatie om deze te verminderen.

“Alle experts zijn het erover eens dat er onmiddellijke maatregelen moeten worden genomen zodat de schade voor het milieu niet onomkeerbaar is. Deze toewijding aan lokale mode lijkt misschien klein, maar het is een noodzakelijke zandkorrel samen met andere maatregelen die we al promoten”, aldus zei Rebordinos. 

Het Internationaal filmfestival van San Sebastián is een door de FIAPF erkend A-categorie filmfestival, dat sinds 1953 jaarlijks wordt gehouden in de Spaanse stad Donostia-San Sebastián.

Leestip: Johnny Depp wint premio Donostia van Filmfestival San Sebastián

Dit vind je misschien ook leuk