Telecombedrijven installeren gecamoufleerde 5G-zendmasten in Spanje

door admin
Telecombedrijven installeren gecamoufleerde 5G-zendmasten in Spanje

Zo heeft Vodafone onlangs nog in Ciutadella (Menorca) een traditionele zendmast voor mobiele telefonie vervangen die op het dak stond van een appartementencomplex. Daarvoor in de plaats werd een cilindervormig model geïnstalleerd waarin de panelen onzichtbaar, aan de binnenzijde van de cilinder waren gemonteerd. 

Verstoppen voedt argwaan

Het effect van de nieuwe zendmast op de bewoners van het complex was precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling was. De nieuwe witte cilinder had juist de aandacht van de bewoners getrokken, en zorgde voor de nodige polemiek. Want, vroegen deze zich af, waarom zouden telecombedrijven hun antennes aan het oog van de mensen willen onttrekken? 

Vodafone is niet de enige 5G-provider die voor de ‘onopvallende’ zendmasten kiest. Het lijkt om een nieuwe trend te gaan binnen de telecomsector. Er zijn al bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het installeren van deze zogeheten mimicries. Een mimicry is een nabootsing of camouflage in het planten- en dierenrijk voor het vergroten van de eigen overlevingskans. Het gaat in het geval van de 5G-zendmasten om een visuele integratie van het basisstation in de omgeving waarin het zich bevindt. 

Schoorstenen en aanplakzuilen

Als deze omgeving een dak is, dan krijgt de zendmast bijvoorbeeld het uiterlijk van een stenen of metalen schoorsteen. Staat de mast op de grond, dan wordt de zuil bijvoorbeeld beplakt met reclameposters. Op de website van installatiebedrijf Cantudo staan voorbeelden van 5G-masten in Spanje, waaronder diverse schoorstenen en aanplakzuilen. 

Volgens Telefónica is de integratie van de zendmasten in de omgeving van fundamenteel belang voor het uitrollen van 5G-faciliteiten in Spaanse steden. Gemeenten willen namelijk dat dit met respect voor de stedelijke omgeving gebeurt. “Masten die lijken op schoorstenen, straatlantaarns of andere stedelijke bouwwerken zullen het straatbeeld in de stad meer ten goede komen dan de traditionele masten”, aldus Telefónica.  

Dit vind je misschien ook leuk