Historisch Spaans vestingstadje door fout nog steeds een spookdorp

door admin
Historisch Spaans vestingstadje door fout nog steeds een spookdorp

In die tijden was dit het lot van zoveel andere dorpen in het land. Wat Granadilla in de provincie Caceres van die andere onderscheidt is dat hier het water uiteindelijk niet kwam. Toch is het nog steeds een spookstad. Wel een spookstad die je kunt bezoeken. En dat is zeker interessant. Je kunt namelijk dwalen door lege kamers en wandelen door de ommuurde straten van het stadje en het kasteel bezoeken. Alleen zul je er geen levendig dorpspleintje aantreffen waar je even een drankje kunt nuttigen. 

Goed bewaard gebleven stadsmuren

Granadilla werd door de Moren gesticht in de 9e eeuw en ligt op een strategische plek aan de oude handelsroute Ruta de la Plata. De vestingmuren zijn nog steeds intact. Hiermee is het stadje de derde stad van Spanje met de best bewaard gebleven stadsmuren na Ávila en Lugo. Dit maakt een bezoek nu zeker de moeite waard. 

Einde aan leven in dorp

Franco maakte echter een einde aan het leven in het dorp. Spanje begon destijds aan het enorme project om dammen te bouwen voor de watervoorziening en ter stimulatie van de economie in de periode dat het land door de dictatuur volledig van de buitenwereld was afgesloten.

Granadilla lag in de uiterwaarden van de rivier de Alagón, waar het stuwmeer Gabriel y Galán zou moeten komen. Daarom moesten de 1.000 inwoners hun spullen pakken tussen 1959 en 1969. Velen verhuisden naar nieuwe nederzettingen in de buurt van het dorp.

Vanaf het moment dat het water door de bouw van de dam begon te stijgen, bedekte het op één na alle routes naar het dorp, waardoor het een schiereiland werd. De stad zelf overstroomde echter niet. Desondanks kregen de bewoners geen toestemming terug te keren. 

Traumatisch

Net zoals in alle dorpen is gebeurd, die hebben moeten wijken voor het water van de vele stuwmeren die Spanje nu telt, was deze ervaring traumatisch voor de bevolking. Velen zijn nog steeds gefrustreerd. Van meet af aan was namelijk al bekend dat de stad hoger lag dan de dam, dus dat het water Granadilla niet zou bereiken. In tijden van dictatuur had niemand echter rechten.

Toch zijn veel inwoners na de dood van Franco toen Spanje weer en democratie werd, blijven strijden voor hun terugkeer.  Volgens inwoners, geciteerd door BBC heeft geen enkele Spaanse regering naar hen geluisterd. De regering handhaaft namelijk nog steeds het door Franco ondertekende overstromingsbesluit. Daarom kunnen dorpelingen hun huizen niet terugvorderen.

Wel kunnen ze hun stad bezoeken. Bovendien werd Granadilla in 1980 aangewezen als historisch-artistieke site en heeft nu de functie als een gratis openluchtmuseum. Inwoners en hun kinderen ontmoeten elkaar nog twee keer per jaar in de stad. Op Allerheiligen (1 november) en op de dag van Maria Hemelvaart op 15 augustus.

Wat te bezoeken in spookdorp Granadilla?

Het stadje bevat nog interessant erfgoed. Het eerste dat opvalt is de geografische ligging in het midden van een schiereiland en het feit dat het stadje nog volledig ommuurd is. Het is zelfs de derde best ommuurde stad van Spanje, na Ávila en Lugo. De muur werd gebouwd door Almohaden en heeft slechts één toegang. 

Een must see in Granadilla is de Torre Castillo. Deze werd vermoedelijk in de 15e eeuw gebouwd door de eerste groothertog van Alba. De vorm is niet gebruikelijk. Aan de centrale vierkante toren is een halfronde toren bevestigd, waardoor een uniek fort is ontstaan. De kasteeltoren heeft vier verdiepingen. Op de bovenverdieping is de wapenkamer.

Een andere bezienswaardigheid is de Iglesia de la Asunción. Deze werd onlangs gerestaureerd. Andere emblematische gebouwen zijn de bakkerij, de school, het kazernehuis, de pastorie en bar Angelito.

Educatieve functie 

Via het programma voor herstel en educatief gebruik van verlaten steden hebben duizenden studenten en docenten al deelgenomen aan workshops en cursussen landbouw, ecologie, bijenteelt en timmeren. Zo komen jongeren in aanraking met de duurzame processen die vóór het inidustriële tijdperk werden gevolgd. Daarnaast leren ze in elke workshop over het milieu, over stadsherstel en over het belang van samenleven.

Sinds er niemand meer woont gelden er bezoekuren voor de stad. Op die manier is er controle op het bezoek en wordt voorkomen dat de stad verslechterd door vandalisme of misbruik door bezoekers. Tot oktober is Granadilla gratis te bezoeken van 10 tot 13.30 uur en van 16 tot 20 uur. Daarna gelden winteropeningstijden tot maart van 10 tot 13.30 en van 16 tot 18 uur.

Dit vind je misschien ook leuk